Beroemd uitzicht gaat het schip in

Prinsengracht bij Elandsgracht in 1892/95 (G.H. Breitner). Merk op hoe ruimtelijk de openbare ruimte is. De stad komt daardoor tot zijn recht. Prinsengracht bij Elandsgracht met uitzicht op de Westertoren en een gigantisch woonschip sinds 18 november 2002
Sinds kort is de Prinsengracht een beroemd uitzicht armer en een gigantisch schip rijker. Een twijfelachtige eer. Een aantal buurtgenoten heeft de komst van 'De Lieve', 30 meter lang en 5 meter hoog, nog proberen tegen te houden. Tot op heden zonder succes. Er loopt nog een zaak bij de Raad van State.

Toch zijn er genoeg argumenten tegen dit schip:

  • Het schip is een Franse boot die veel te groot is voor de gracht. Dat zelfs moet worden gedemonteerd om te kunnen worden verplaatst. Dit heeft niets te maken met een 'historisch schip' toelaatbaar in het beschermd stadsgezicht.
  • Het schip mag hier niet liggen conform de vervangingsregels en het bestemmingsplan en is in strijd met de 'Visie op het Water' die het stadsdeel zelf heeft laten schrijven.
  • Het uitzicht van de walbewoners wordt geschaad en een historisch uitzicht op de Westertoren wordt verpest. Zijn onze zichtlijnen niet meer van belang?
Met een kraan werd de opbouw van dit 'historische schip' in de gracht getakeld.

Uit de fotoreportage blijkt duidelijk dat dit schip niet onder de bruggen doorkan. Er is geen sprake van een inklapbaar deel, maar van een bovenstuk dat met een kraan over de brug moet worden getild. Ons inziens worden de regels daarmee op onaanvaardbare wijze opgerekt.
Ook het historische karakter zelf van het schip roept vraagtekens op. Dat het mogelijk is dat een dergelijk schip in de gracht wordt geplaatst, doet ons afvragen of de Dienst Binnenwaterbeheer wel naar behoren functioneert. Waarom is de Commissie Historische Schepen niet geraadpleegd? Waarom is de Welstandscommissie geen advies gevraagd? Historische schepen worden geacht te passen in de historische omgeving van de binnenstad. Maar het is toch niet vol te houden dat dit 'historische schip' in de historische grachten van Amsterdam thuishoort? Als dat mag, kan een Mississippi raderboot ook in de Prinsengracht worden afgemeerd. Ons inziens is er sprake van volkstrekte willekeur. Ons inziens moet de Welstandscommissie nagaan of een 'historisch schip' past in zijn omgeving. Dat is hier niet gebeurd.

(W.S., 16/12/2002)

[Fotoreportage]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.