In het verkiezingsprogramma staan onderwerpen als stadsgezicht, openbare ruimte, het water, de 'pretparkisering', etc. etc., allemaal zaken waar de vereniging de afgelopen jaren een standpunt over heeft bepaald of voor heeft opgetreden.
De vereniging hoopt dat de politieke partijen bereid zijn meerdere van onze punten in hun verkiezingsprogramma op te nemen. De mate waarin zij dat doen, is een signaal voor onze leden op welke partij zij moeten stemmen.
De historische binnenstad van Amsterdam behoort tot de grootste en gaafste historische stadskernen van Europa. De stedenbouwkundige structuur heeft vrijwel onbeschadigd de eeuwen getrotseerd, omdat volgende generaties de noodzaak hebben begrepen dit kunstwerk te respecteren. In de negentiende eeuw werd teruggrepen op de architectuur van de zeventiende eeuw. De vernieuwing in de architectuur rond 1900 sloeg in de binnenstad nauwelijks aan, het bouwen bleef, vooral op de grachten, traditioneel, terwijl de cityvorming grotendeels beperkt bleef tot het middeleeuwse stadshart. In 1999 werd de binnenstad een beschermd stadsgezicht, in 2010 zelfs Unesco Werelderfgoed (met de grachtengordel als kerngebied). Op onze generatie rust de verplichting onze unieke binnenstad onaangetast aan een volgende generatie door te geven.
Echter, het verkiezingsprogramma doet niet alleen voorstellen ten aanzien van de monumentenzorg. De reden daarvan is dat beschermd stadsgezicht niet alleen betrekking heeft op de gebouwde omgeving maar ook op de openbare ruimte, inclusief het water, waaraan de monumenten hun context ontlenen. De aandacht voor de openbare ruimte is dus voor het behoud van het stadsgezicht van wezenlijk belang.
Onder de openbare ruimte rekent de vereniging ook het water. Dat is zelfs de belangrijkste openbare ruimte van onze monumentale binnenstad. Aan het water ontleent onze stad niet alleen haar bestaan, maar ook haar identiteit. Het water is door vorige generaties echter als een restlocatie behandeld dat je klakkeloos mag dempen, aanplempen, overbouwen en dichtzetten. Daardoor is de kwaliteit en functionaliteit van onze waterstad aangetast.
De vereniging doet ook voorstellen om te voorkomen dat onze monumentenstad ten onder gaat aan haar eigen succes. Wanneer de druk op de binnenstad zo groot wordt dat de leefbaarheid wordt aangetast, kunnen bewoners ervoor kiezen om de stad te verlaten. De historische binnenstad wordt dan een toeristisch themapark. Juist in een stad waar het overgrote deel van de monumenten uit woonhuizen bestaat, blijft er dan een te magere basis bestaan voor zowel het behoud van de stedelijke functies en voorzieningen als het onderhoud van monumenten. Er dreigt dan een neerwaartse vicieuze spiraal. Alles op alles moet worden gezet om de binnenstad te behouden als een echte stad.
Meer lezen:
[Verkiezingsprogramma] (PDF-bestand, 106 KB)
(WS/DC, 11/9/2013)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel 4 reacties op dit artikel.
Compliment voor de wijze waarop de visie van het bestuur is verwoord.
Deze visie wordt versterkt als ook de 2500 leden zich hierover kunnen uitspreken ALVORENS
het stuk naar buiten wordt gepubliceerd.
D.w.z.; - maak het inbrengen van amendementen
en/of aanvullingen mogelijk.
Voorbeeld;-het gebr..
[Meer lezen]
Roel Beugeling 14/10/2013 12:04:42
Erg goed plan, doorzetten, niets mis mee, mijn steun heeft het !
Peter Felius 19/9/2013 15:02:34
Ik neem aan dat dit een concept is dat door de ledenvergadering wordt vastgesteld volgens een vast te stellen procedure. Correct?
Pascal van den Noort 18/9/2013 09:10:55
Een mooi stukje werk dit "verkiezingsprogramma" van de VVAB. Ik ben het met elk punt eens en ik kan zo gauw niet iets bedenken wat ik mis.
Peter Poelstra 13/9/2013 16:08:22