Verzet tegen zwembad in keurtuin gaat door

Bouw van zwembad in keurtuin stilgelegd

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft de bouw van een zwembad in een beschermde keurtuin stilgelegd. De VVAB had samen met enkele bewoners en de Werkgroep Keurtuinen van het Wijkcentrum de voorlopige voorziening aangevraagd. Deze is door de rechtbank toegewezen. De bouw ligt in ieder geval stil tot er een uitspraak ligt in de bodemprocedure.
Artist’s impression van het zwembad in de keurtuin van Herengracht 572 (Buro Lines).

De VVAB heeft bij de rechtbank beroep aangetekend tegen de door het stadsdeel verleende vergunning om in een beschermde keurtuin tussen de Heren- en Keizersgracht een zwembad aan te leggen. De aanvrager maakt gebruik van de mogelijkheid, die het bestemmingsplan biedt, om een tuinhuis te bouwen. Het tuinhuis is echter niets anders dan een overbouwing van een zwembad. De gevel is vrijwel geheel van glas (zie tekening).

Volgens de vereniging is het tuinhuis-zwembad in strijd met het bestemmingsplan. De voorzieningenrechter heeft in haar uitspraak de vereniging gelijk gegeven. Het bestemmingsplan is gericht op het beschermen van groen en dient zwaar te wegen. Een noodzakelijke stap in haar redenering was dat de poging van het stadsdeel om zwembad en tuinhuis van elkaar los te koppelen, niet kan standhouden. Volgens de rechter gaat het om één bouwwerk en dus ook één vergunning. Het stadsdeel mag daar niet zomaar een onderdeel uithalen en als vergunningsvrij beschouwen. De raadsleden, die geen zwembad in een keurtuin wilden en deze constructie een truc noemden, zijn dus geheel ten onrechte als dom weggezet.

Het stadsdeel is veroordeeld tot het vergoeden van de griffiekosten.

[Vorig artikel]

Meer lezen:
[Uitspraak voorzieningenrechter] (23/12/2013)
[Pleitnotities] (17/12/2013)
[Beroepschrift] (4/12/2013)
[Verzoek om voorlopige voorziening] (4/12/2013)
[Besluit] (8/11/2013)

(WS 2/1/2014)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.