Vereniging onderneemt actie tegen illegale reclame op grachten

De VVAB voert actie tegen het illegaal aanbrengen van reclame op de elektriciteitskastjes op de grachten door bedrijf Bizon Mediagroep BV, oogluikend toegestaan door het stadsdeel Amsterdam-Centrum. De kastjes die vroeger grachtengroen waren zijn overgeschilderd in grijs en voorzien van frames waarin reclame is aangebracht. Ook zijn er stickers opgeplakt 'Verboden aan te plakken'. Met andere woorden: de kastjes zijn officiƫle reclamezuilen geworden.
Enkele voorbeelden: bij elke brug staan vier van dergelijke kastjes (foto's Walther Schoonenberg)

De vereniging staat op het standpunt dat de reclame ontsierend is voor het stadsbeeld van de beschermde grachtengordel en geeft een verkeerd signaal af dat het kennelijk mogelijk en toegestaan is reclame te maken op de grachten, sinds kort Unesco-Werelderfgoed.
De reclame is illegaal omdat deze in strijd is met de APV en niet is vergund.
De vereniging heeft sinds maart 2010 de kwestie onder aandacht van het stadsdeel gebracht, maar dat heeft wel tot veel discussie tussen de vereniging en ambtenaren en tussen ambtenaren onderling geleid, maar niet tot het gewenste resultaat, namelijk de verwijdering van de illegale reclameuitingen.

De vereniging heeft daarom nu de volgende stap genomen en het stadsdeel gevraagd met bestuursdwang een einde te maken aan de illegale reclame en deze per omgaande te laten verwijderen en de kastjes weer in de kleur grachtengroen terug te brengen.
De vereniging heeft een termijn van twee weken gesteld waarna de vereniging bij gebreke aangifte zal doen en zich tot de rechter zal wenden.

(WS, 18/10/2010)

(Uit: Binnenstad 243, december 2010)

[Verzoek tot handhaving]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Volkomen mee eens! En ik zou nog een stap verder willen gaan: op vele plaatsen worden reclame uitingen of mededelingen geplakt of neergelegd. [Meer lezen]

 G. van Heusden 19/10/2010 09:20:44

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.