Bijna tweeduizend reacties voor meldplicht vakantieverhuur

In zes dagen tijd werden on-line bijna tweeduizend inspraakreacties voor een meldplicht vakantieverhuur verzameld. Met een invulformulier konden bewoners op een gemakkelijke manier hun zienswijze kenbaar maken. De VVAB overhandigde de inspraakreacties op 2 juni aan wethouder Ivens.

De verhuursite Airbnb heeft zich via haar eigen website uitgesproken tegen de nieuwe regels en roept haar verhuurders op hier bezwaar tegen te maken. Door bewoners wordt echter al jaren geklaagd over de negatieve gevolgen van de vakantieverhuur voor de sociale cohesie van de buurten. In sommige straten wonen bijna geen gewone bewoners meer. In een open brief aan de burgemeester drong de VVAB vorig jaar aan op verschillende maatregelen, waaronder een meldplicht voor vakantieverhuur.

Tot 2 juni konden burgers reageren op het voorstel om een dergelijke meldplicht in te voeren. De VVAB maakte het hen gemakkelijk met een on-line inspraakformulier. Er kwamen in zes dagen tijd bijna tweeduizend inspraakreacties binnen. Veel mensen namen de moeite om een persoonlijke, soms schrijnende reactie op te stellen. De bewoners ondervinden overlast, maar het is eigenlijk meer dan dat: zij voelen zich in hun eigen stad of buurt niet meer thuis.

Bij de aanbieding van de inspraakreacties sprak VVAB-bestuurslid Fred Kramer de volgende woorden:

De VVAB is helemaal niet blij met de door de gemeente gelegitimeerde vakantieverhuur, die door commerciele uitponding behoorlijk uit de hand gelopen is. Wij bepleiten verdergaande maatregelen dan invoering van een meldplicht. Maar als door AirBnb, nota bene een contractpartij van de gemeente, onder het mom van bescherming van de privacy, actie ondernomen wordt om een meldplicht tegen te gaan, zodat een effectieve controle niet goed mogelijk is, dan kiezen wij zonder enige aarzeling voor steun aan de gemeente. En met ons vele bewoners die zich dagelijks geconfronteerd weten met de disbalans tussen wonen, werken en verblijven in deze stad.

[Bloemlezing uit de inspraakreacties] (PDF-bestand)

[Actieformulier meldplicht vakantieverhuur] (u kunt nog uw reactie geven!)

[Meldplicht vakantieverhuur] (website van de gemeente)


(WS, 26/5/2017)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.