Geen shortstay in de Wittenberg

De rechtbank heeft uitspraak gedaan gedaan in het beroep van de Lutherse Diaconie tegen de weigering van de gemeente een onttrekkingsvergunning te verlenen. De uitspraak luidt dat het beroep ongegrond is.
De Wittenberg gezien vanaf de overkant van de Nieuwe Keizersgracht. (Foto: Wim Ruigrok)

Met andere woorden, de gemeente mag een onttrekkingsvergunning voor woningen ten behoeve van shortstay weigeren. Dit betekent dat de plannen van de Diaconie om van het monumentale gebouw een shortstay-hotel te maken zeer onzeker zijn geworden. De Diaconie heeft wel nog de mogelijkheid in hoger beroep te gaan bij de Raad van State.

De Lutherse Diaconie wil van haar verpleeghuis de Wittenberg een verzamelgebouw met 115 viersterren short stay-appartementen maken. De VVAB vindt dat een heilloos plan. Het plan doet de vraag oproepen hoe dit zich verhoudt tot de geschiedenis van de instelling en de bedoelingen van zijn stichters. Op 19 december 2014 liet de gemeente aan de Diaconie weten dat er sprake is van onttrekking van woonruimte en derhalve dat er een vergunning dient te worden aangevraagd.
Vervolgens weigerde de gemeente de aanvraag, waarop de Diaconie in beroep ging bij de rechtbank. De VVAB deed als belanghebbende mee aan deze zaak en steunde de gemeente.

Overigens heeft de Diaconie wel een omgevingsvergunning voor de restauratie en verbouwing van het complex tot woningen. Deze vergunning is onherroepelijk. De verbouwing van het complex is dan ook in volle gang. De juridische strijd gaat over de vraag op welke wijze de woningen kunnen worden verhuurd, normale verhuur of short-stay.

[Uitspraak] (PDF-bestand)

Eerder bericht:
[Wittenberg heeft vergunning nodig] (4/2/2015)
[Short Stay in de Wittenberg?] (Binnenstad 267)


(WS, 25/7/2016)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.