Wijde Heisteeg 7 gekraakt

Het rijksmonument Wijde Heisteeg 7 is zaterdagmiddag 9 januari 2016 gekraakt. Het pand stond al zeven jaar leeg en was in 2011 al eens gekraakt. De eigenaar heeft een aanvraag ingediend voor gedeeltelijke sloop, waartegen de VVAB in het geweer is gekomen. Deze procedure liep nog toen het pand opnieuw werd gekraakt.
Kraak van het rijksmonument Wijde Heisteeg 7

Wijde Heisteeg 7 is een klein rijksmonument, een 17de-eeuws winkel-woonhuis met een 19de-eeuwse voorgevel. De achtergevel is nog 17de-eeuws. Het pand staat er al jarenlang verwaarloosd bij. De ramen zijn uit de kozijnen van de achtergevel geslagen en de kozijnen ontbreken gedeeltelijk. Weer en wind hebben vrij spel. In het interieur is het pand volledig uitgepeld, vermoedelijk om krakers te ontmoedigen. De muren zijn kaal, binnenwanden zijn verwijderd en van het trappenhuis resteert alleen nog de trap zelf, zonder balustraden. Schouwen zijn verwijderd.

De eigenaar wil het pand opknappen en er zoveel mogelijk appartementen in realiseren. De VVAB procedeert niet tegen het bouwplan om die reden, maar omdat deze voorziet in de sloop van de monumentale achtergevel en het bebouwen van het open achtererf, met als bijgevolg dat er ramen in de achtergevel van een pand aan de Herengracht worden dichtgezet. Bovendien worden de oude balklagen los gezaagd om de verdiepingen te verhogen. Deze ernstige aantasting van het rijksmonument is het gevolg van de wens van de eigenaar zoveel mogelijk vierkante meters in het pandje te realiseren, een bekend probleem in Amsterdam.

De VVAB heeft gelijk gekregen bij de bezwaarcommissie dat de gemeente ten onrechte een reguliere procedure heeft gevoerd en heeft verzuimd advies te vragen aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Inmiddels heeft RCE advies uitgebracht en de VVAB gedeeltelijk in het gelijk gesteld. De achtergevel mag hooguit met afkomende materialen opnieuw worden opgemetseld en dus niet worden vervangen door nieuwbouw. De achtergevel van de buren mag niet worden dichtgezet.

De eigenaar heeft nu alle tijd om een nieuw en beter bouwplan te maken. Het zou ons inziens nog beter zijn als hij het pand verkocht aan Stadsherstel.

[Gronden bezwaar VVAB] (PDF-bestand)


(WS, 9/1/2016)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.