Brand in bijgebouw Oude Kerk

Op Oudejaarsavond brandde bijna de Oude Kerk af

Tijdens Oudejaarsavond voorkwam de brandweer een ramp. 'Door hard werken en snel ingrijpen' werd voorkomen dat de Oude Kerk - het oudste en belangrijkste monument van onze stad - in vlammen opging. Een brand in de zolder van een bijgebouw werd snel geblust. De brandweer twitterde zelf dat zij de brand wist te beperken tot het bijgebouw, één van de huisjes die tegen de kerk zijn gebouwd.

Uit voorzorg beklom de stadsbeiaarder op Oudejaarsavond één van onze torens. Hij stond urenlang met een brandblusser in de aanslag.

Omstreeks half 11 kreeg de brandweer een melding van een brand in een bijgebouw van de Oude Kerk, het tegen de kerk aangebouwde huisje aan de zijde van de Oudezijds Voorburgwal (Oudekerksplein 74). Het betrof de voormalige woning van de beiaardier van de Oudekerkstoren. Er werd groot alarm geslagen. De zolder stond in brand. Het is op dit moment niet bekend wat de oorzaak was van de brand. Vermoedelijk is er een vuurpijl door het zolderraam geschoten.

Op 31 december 2007 brandde een belangrijk monument aan de Herengracht door vuurwerk af. Een vuurpijl was door een glazen venster van de derde verdieping geschoten. De brand riep toen al de vraag op of het nog langer verantwoord is vuurwerk af te steken in onze kwetsbare binnenstad. [Herengracht 132]

Zo staat het huisje er nu bij.

De binnenstad bestaat uit vele monumenten die grotendeels uit hout bestaan. Vooral ook onze oude torens, waarvan het bovenste gedeelte van hout is en waar je gemakkelijk een vuurpijl in schiet, lopen groot gevaar. Maar ook kleine huizen in stegen, waar dun enkel glas niet bestand is tegen de luchtverplaatsing van zwaar vuurwerk, lopen gevaar. Nu bijna opnieuw een belangrijk monument afbrandde, zou in het komende jaar eens goed moeten worden bekeken of er geen vuurwerkverbod kan komen in de Amsterdamse binnenstad. De risico's zijn te groot, ook trouwens voor het mogelijke verlies aan mensenlevens.


(WS, 2/1/2016)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 3 reacties op dit artikel.

Ik neem aan dat het zolderraampje niet (per ongeluk) openstond. Als dat niet zo was dan moet de vuurpijl (als die de oorzaak was) dwars door het glas gegaan zijn. Maar dat betekent dat de binnenstad vogelvrij is. Het vuurwerk wordt steeds meer het afsteken van grote oogverblindende pijlen. Groot eff..
[Meer lezen]

 Hans Wamsteeker 18/1/2016 19:11:47

geschrokken van dit bericht!
had er nog niet over gehoord.
de brand aan de herengracht was bij ons aan de overzijde.
men is nog steeds bezig dit pand te herstellen.
dit is de tweede keer in tien jaar dat een belangrijk monument door brand verloren dreigt te gaan.
als dat geen argument is om vuu..
[Meer lezen]

 Hans Wolff 18/1/2016 12:20:54

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.