VVAB komt met eigen visie op balans binnenstad

De VVAB bood woensdag 30 september in het stadhuis een eigen visie op de balans van de binnenstad aan de burgemeester en het gemeentebestuur aan. De balansnota van de VVAB is opgesteld als reactie op het startdocument "Stad in Balans" van het College van B en W.
Burgemeester Van der Laan en wethouder Ollongren nemen namens het College van B & W de balansnota van de VVAB van voorzitter Jos Otten in ontvangst. (foto Wim Ruigrok)

De gemeente wil samen met ondernemers, bezoekers en bewoners op zoek gaan naar een juiste balans, maar doet dit vanuit de ambitie, wens en verwachting dat het toerisme in Amsterdam verder zal groeien en de stad daaraan moet worden aangepast. De VVAB vindt dat geen goed uitgangspunt. Op de eerste plaats omdat de vereniging vindt dat er op dit moment al sprake is van disbalans. Op de tweede plaats omdat de nota er van uitgaat dat verdere groei beter gefaciliteerd moet worden, zonder mee te wegen dat groei ook kan worden afgeremd of omgebogen. De VVAB acht een ongebreidelde groei van toerisme slecht voor Amsterdam.

De VVAB heeft de afgelopen tijd vastgesteld dat bewoners en bewonersgroepen achteraan aansluiten bij de besluitvorming. Ze zitten niet zoals andere belangenhebbende partijen aan tafel bij het voorbereiden van beleid. De VVAB ziet ook hoe de onvrede bij bewoners escaleert over het door haar volksvertegenwoordigers gevoerde beleid. Daarom heeft de VVAB, die zich al 40 jaar bezighoudt met bescherming van ons erfgoed en de leefbaarheid, het op zich genomen haar eigen visie te presenteren.

De VVAB vraagt het gemeentebestuur:

  • Stel in de nieuwe hotelnota per 1 januari 2016 een absolute hotelstop in voor de binnenstad en voer een terughoudend beleid in voor de rest van de stad. Geen uitzondering meer voor 'unieke concepten'.
  • Stop het gebruik van Amsterdam als themapark. Stop met het faciliteren van bezoekers die niet geďnteresseerd zijn in de stad maar haar gebruiken als coulisse voor hun feesten. Verbied de bierfiets, verleen geen vergunning voor hottugs, partyboten, segways. Haal de touringcars uit de binnenstad. Etc.
  • Handhaaf de regels. Regels beschermen de kwetsbare functies. Verhoog desnoods daartoe de toeristenbelasting en precario op terrassen. Gebruik dat geld voor verbetering van de leefbaarheid voor de bewoners en werkenden door handhaving van b&b, short stay, illegale hotels, ontsierende reclame, horecalawaai, terrassen overlast en uitstallingen.
U kunt hierover meer lezen in onze balansnota (zie hieronder).

De VVAB is bereid mee te denken met het gemeentebestuur over echte maatregelen die de balans versterken en de leefbaarheid beschermen. De VVAB wil daarover als vervolg op de nota 'Stad in Balans' een reguliere dialoog met de gemeente.

UPDATE: Op 6 maart ontving de VVAB een beantwoording van onze balansnota.

[Balansnota VVAB] (30 september 2015, PDF-bestand)
[Beantwoording] (6 maart 2016, PDF-bestand)
[Drukteonderzoek] (juni 2015, PDF-bestand)
[Voortgang balansnota] (januari 2016, PDF-bestand)
[Amsterdam verwacht verdere groei en neemt maatregelen] (externe link)


(WS, 29/9/2015)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 3 reacties op dit artikel.

Zo moet het.

 Hans van der Linden 7/10/2015 16:36:21

Ja een prachtige Balansnota.Inderdaad een mooie handleiding voor wie het beste voorheeft met de stad. Op 29 aug jl. publiceerde het FD een artikel met als kop 'Chinese huizenopkopers bedreigen Amsterdam'. Daarin zegt onze burgemeester "ik ben natuurlijk maar een brave sullige dienaar van de gemeente..
[Meer lezen]

 Jolande Coelho 3/10/2015 12:23:55

Mijn complimenten voor deze balansnota, geweldig!
De beste handleiding voor hoe het zou moeten zijn!

 Sheila BriedĂ©-RoquĂ© 1/10/2015 06:10:12

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.