Organisaties luiden noodklok

Het is genoeg!

In een persbericht hebben een aantal organisaties, waaronder de VVAB, de noodklok geluid. De huidige maatregelen van de gemeente Amsterdam verminderen het overtoerisme in Amsterdam allerminst.
De drukte op de Wallen.

Uit recent beschikbaar gekomen cijfers blijkt dat dit jaar voor het eerst het aantal bezoekers aan Amsterdam ver boven de 20 miljoen zal uitkomen. Dat is ruim boven het maximum aan bezoekers waaraan het gemeentebestuur van Amsterdam zich eerder in een verordening heeft vastgelegd. De bewoners van Amsterdam en vooral de 'oude' binnenstad ervaren dagelijks de grote druk van de vele bezoekers. En dan moet het zomerseizoen nog beginnen. Tot tien jaar geleden was het nog te harden: 10 miljoen bezoekers. Nu meer dan 20 miljoen. En naar 2025: 25 miljoen.

Het overleg van organisaties in o.a. de binnenstad, die zich keren tegen het overtoerisme, constateert echter dat de maatregelen, die de gemeente zich voorneemt om het te veel aan bezoekers terug te dringen volstrekt onvoldoende zijn. Enerzijds heeft de gemeente het plan om de toeristenbelasting met 1% en € 1 te verhogen. Dat betekent maar enkele euro's meer per hotelovernachting. Dat houdt geen enkele 'overmatige' bezoeker van de stad tegen. Anderzijds zal het plan om onder meer het aantal B&B's iets te verminderen, ook geen noemenswaardige vermindering van het aantal bezoekers inhouden. Tel daarbij de meer dan 20 miljoen dagjesmensen/bezoekers op. Dat maakt het verder dichtslibben van de stad en de voortgaande onleefbaarheid voor haar bewoners compleet.

Kortom het totaal aantal bezoekers zal, als het hierbij blijft, jaarlijks tot boven de 40 miljoen uitkomen. En mogelijk nog verder stijgen de komende jaren.

De organisaties vinden dat onaanvaardbaar. Zeker nu de gemeente zichzelf na een handtekeningenactie van bewoners van Amsterdam heeft vastgelegd op een maximum van 18 tot 20 miljoen bezoekers. De organisaties eisen daarom dat de gemeente effectieve, resultaatgerichte maatregelen neemt om het aantal bezoekers aan de binnenstad omlaag te brengen. Maatregelen die nog deze zomer ingaan. Bijvoorbeeld een veel hogere toeristenbelasting en vermakelijkheidsbelasting. En het alsnog invoeren van het ingezetenen-criterium bij de coffeeshops. Het is genoeg!

Was getekend: Wijkcentrum d’Oude Stadt, Wij Amsterdam, Stop de Gekte, Voordestad, Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, Grachten 9+ en de Stichting Katrijn.

Eerder bericht:
[Kom sneller met effectieve maatregelen tegen overtoerisme]


(WS, 16/6/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

In 2001 had men het er al over.
Conclusie?

 Basil de Visser 20/10/2023 15:21:15

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.