VVAB wint kort geding over verbouwing Amsterdam Museum

De rechter heeft de bouwwerkzaamheden van het Amsterdam Museum opgeschort tot de uitspraak in de hoofdprocedure. Dat betekent dat het museum niet kan beginnen met onomkeerbare sloop van de monumentale onderdelen van het complex.
Eén van de uitbreidingen van het museum, inmiddels bekend als 'de bunker'. Artist's impression van het aanzien van de ingreep op de hoek van de Sint Luciënsteeg en de NZ Voorburgwal (Neutelings Riedijk Architects)

De gemeente Amsterdam had in november 2022 een omgevingsvergunning verleend voor de verbouwing van het Amsterdam(s) (Historisch) Museum in het voormalige Burgerweeshuis aan de Kalverstraat. Onderdeel van de verbouwing is de sloop van de openbare Schuttersgalerij en omringende bebouwing om plaats te maken voor een grote entreehal en een tentoonstellingszaal, een ernstige aantasting van het rijksmonument. Ook de sloop/nieuwbouw op de hoek van de Sint Luciënsteeg en de NZ Voorburgwal tast het monumentale complex aan. Het beschermd stadsgezicht wordt erdoor geschaad (zie afbeelding). De VVAB had meerdere keren bij de gemeente en de museumdirectie haar bezwaren tegen het verbouwingsplan geuit. Helaas is onvoldoende tegemoetgekomen aan deze bezwaren, waardoor VVAB niets anders restte dan beroep aan te tekenen bij de rechtbank.

Om vroegtijdige en onomkeerbare sloop van het complex te voorkomen vroeg de vereniging de rechter ook om met een voorlopige voorziening de werkzaamheden stil te leggen. De gemeente was namelijk niet bereid te wachten tot de uitspraak in beroep. De rechter sprak op 25 januari 2023 uit dat de werkzaamheden worden opgeschort totdat in de hoofdzaak is beslist. Onder meer Het Parool en AT5 schreven erover.

De rechter heeft in haar uitspraak ook een belangrijke voorzet gedaan voor de uitspraak in beroep. Zo erkent de rechter dat de gemeente onvoldoende heeft onderbouwd dat de beoogde ingreep noodzakelijk is en ook dat er op basis van verkeerde veronderstellingen is geadviseerd en besloten. De vorige ingreep van 1975, die ondermeer de Schuttersgalerij heeft opgeleverd, is ten onrechte niet gewaardeerd. Ook blijken de kappen van de gebouwen aan weerszijden van de Schuttersgalerij wel degelijk grotendeels uit de 17de eeuw te dateren.

De VVAB trekt in deze zaak samen op met de landelijke Erfgoedvereniging Heemschut. Het verzoek voor een voorlopige voorziening was samen ingediend, het beroep gebeurt afzonderlijk.

[Uitspraak rechtbank] (25 januari 2023) (PDF-bestand)

[Vorige bericht en dossier]


(WS, 25/1/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.