Centraal Station krijgt oude allure terug

Het historisch aanzien van het Centraal Station wordt in 2024 hersteld door de terugplaatsing van de rijtuigkappen en de luifel aan de voorgevel van het stationsgebouw. Daarmee wordt een oude wens van de VVAB vervuld.
Een deel van de rijuigkap was direct na de aanleg van de metro-ingang nog aanwezig. (Foto © Walther Schoonenberg, 2014)

Begin 2024 worden de rijtuigkappen en de luifel teruggeplaatst aan de voorzijde van het stationsgebouw aan het Stationsplein. Die waren jaren geleden - vanwege de bouw van de Noord/Zuidlijn - verwijderd en opgeslagen. De VVAB heeft meerdere keren aangedrongen op herplaatsing - de eerste keer in 2014 toen de luifels werden verwijderd. Pas dit jaar kwam de toezegging van ProRail dat dit daadwerkelijk zou gebeuren.

Het Centraal Station dateert uit 1889. De opdracht een monumentaal stationsgebouw voor Amsterdam te ontwerpen, werd in 1876 verstrekt aan architect P.J.H. Cuypers in samenwerking met architect A.L. van Gendt. Het ontwerp is van Cuypers, terwijl Van Gendt - met zijn jarenlange ervaring als werktuigkundige bij de spoorwegen - zich met de constructieve aspecten van het gebouw heeft bemoeid. Aan de opdracht zat de eis verbonden dat het gebouw uitgevoerd moest worden in 'Oud-Hollandsche stijl'; Cuypers heeft op zijn eigen manier aan deze eis gehoor gegeven door een neo-stijl toe te passen, geïnspireerd op de late gotiek en de vroege renaissance. De luifels kunnen echter, net als de stationskappen ontworpen door ing. L.J. Eijmer, als ingenieurskunst worden opgevat.

Historisch aanzien van het stationsgebouw met luifels (foto Jacob Olie, 1890)

De terugkeer van het historisch aanzien van het stationsgebouw maakt deel uit van een veelomvattender programma voor het herstel van de oude allure van het rijksmonument. Zo krijgt ook de Cuypershal - de centrale hal van het stationsgebouw - zijn oorspronkelijk karakter terug. Zelfs de monumentale kroonluchters keren in de stationshal terug. Eind 2022 beginnen de werkzaamheden die ruim een jaar in beslag zullen noemen. De VVAB ziet uit naar het resultaat.

Eerder bericht:
[Herstel luifels C.S. gevraagd]


(WS, 3/11/2022)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Hier kan ik nou zo blij van worden , eindelijk! Nu de leeuwen nog terug

 Sheila Briedé-Roqué 7/11/2022 15:50:23

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.