Herstel van de balans tussen wonen, werken en uitgaan

Plannen voor de binnenstad besproken

De VVAB heeft zich de laatste jaren sterk gemaakt voor bestrijding van het overtoerisme, en herstel van de balans tussen wonen, werken en uitgaan. Donderdag 28 januari 2021 werden in de commissie AZ de plannen voor de binnenstad besproken.
De raamprostitutie trekt veel publiek aan. Merk ook de schreeuwerige neonverlichting op. (Archieffoto van vóór de coronacrisis.)

In het uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad worden niet alleen onze ambities door de gemeente gedeeld, er worden een groot aantal maatregelen aangekondigd om die ambities waar te maken. Onze zorg dat het vooral voornemens waren bleek voorlopig ongegrond: De gemeente maakte meteen bekend dat vergunningplicht wordt ingevoerd voor alle winkels in de Hoogstraten. De raadsleden onderschreven allen het uitvoeringsplan. Dat is winst!

De VVAB heeft verder gepleit voor verwijdering van de toeristenmagneten raamprostitutie en coffeeshops. [Inspraakreactie VVAB]

Wat betreft prostitutie is het pleit wel beslecht. Bijna alle partijen steunen het plan van de burgemeester voor een erotisch centrum elders in de stad, gecombineerd met gehele of gedeeltelijke sluiting van de ramen op de Wallen (afhankelijk van de partij).

Anders ligt het bij het ingezetenencriterium. Tot onze verrassing zagen bijna alle partijen de toename van de straathandel als groot gevaar. Verrassend voor bewoners. Die zien juist dat het aanbod van coffeeshops voor toeristen en straathandel met elkaar samenhangen. Toen afgelopen zomer de coronamaatregelen versoepeld werden waren de drugstoeristen het eerste terug. En met hen de straatdealers.
De burgemeester heeft een sterk verhaal. De vraag naar softdrugs is geëxplodeerd, de coffeeshops in de binnenstad bedienen voornamelijk of uitsluitend toeristen. De markt is daardoor overspannen, dat werkt ondermijning en straathandel in de hand, en verleidt kwetsbare jongeren.
De meerderheid van de commissie bleek niet overtuigd en zag in de toename van de straathandel, een groot gevaar voor "onze kwetsbare jongeren".
Besloten werd een expertmeeting te organiseren. De VVAB hoopt dat daarmee de zorg kan worden weggenomen en de Raad alsnog akkoord gaat met invoering van het ingezetenencriterium.

Eerder bericht:
[Meer doortastendheid gevraagd in de Aanpak Binnenstad]


(EI, 2/2/2021)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.