Onbewoonbaar na illegale sloop

Keizersgracht 318 gekraakt

Het pand Keizersgracht 318 is op 13 juli 2020 gekraakt. De krakers zeggen dat zij het pand weer bewoonbaar gaan maken. Dat zal niet eenvoudig zijn, want het monumentale pand werd in 2017 inwendig gesloopt en onbewoonbaar gemaakt door de verwijdering van WC's, keukens e.d.

In 2017 werden de sloopwerkzaamheden door de VVAB gemeld bij de gemeente. Het pand is een rijksmonument en heeft een waardevol monumentaal interieur, bestaande uit lambriseringen, schouwen en stucwerkplafonds uit ca. 1765. Daarvan was een belangrijk gedeelte door de sloopwerkzaamheden al verwoest. De stucplafonds lagen in brokstukken op de vloer.

De gemeente legde daarna prompt een bouwstop op. Er werd tevens door de gemeente aangifte gedaan bij de politie. De sloop had plaats gevonden, ondanks het feit dat in de bouwvergunning expliciet was aangegeven dat de monumentale delen intact moesten blijven.

In een handhavingsbrief legde de gemeente de eigenaar een herbouwplicht op. Pas na goedkeuring van een 'plan van aanpak voor het herstel' door de afdeling Monumenten en Archeologie mocht er weer worden doorgewerkt. Architectenbureau Vroom heeft een dergelijk herstelplan gemaakt, maar is nog in overleg met de gemeente over de details daarvan. De VVAB heeft vernomen dat een aanvraag voor een vergunning spoedig zal worden ingediend. Het spreekt voor zich dat de herstelwerkzaamheden pas mogelijk zijn na uitzetting van de krakers.

Eerdere berichten:
[Gemeente doet aangifte van illegale sloop] (16/6/2017)
[Illegale sloop op de Keizersgracht stilgelegd] (4/3/2017)


(WS, 15/7/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.