'De daken moeten vol!'

'De daken moeten vol!' is het credo van wethouder Marieke van Doorninck, die in maart 2020 haar langverwachte en door het college van B&W vastgestelde Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050 het levenslicht liet zien, later gevolgd door een Transitievisie Warmte.

Hoewel in de routekaart niet uitgebreid wordt gerefereerd aan de binnenstad staat er toch een aantal belangrijke zaken in vermeld. Laten we beginnen met het redelijk goede nieuws. In de binnenstad zal voorlopig niet volledig afscheid worden genomen van het gas omdat de kosten te hoog zijn om oude gebouwen op een duurzame manier te verwarmen. Maar dat laat onverlet dat waar mogelijk moet worden geďsoleerd en gebruik moet worden gemaakt van hybride verwarmingssystemen – zeg maar een hoogrendementsketel en warmtepomp ineen – en/of infrarood panelen, dit alles om het gasgebruik tot een minimum te beperken. Warmtepompen en infraroodpanelen vergen veel, heel veel elektriciteit en die moet onder andere worden opgewekt door zonnepanelen op de daken van Amsterdamse panden. Het driemaal gebruik van het werkwoord moeten is bewust gekozen, want er wordt onderzocht hoe de mogelijkheden van energiebesparing en het volleggen van daken met zonnepanelen op termijn binnen wet- en regelgeving kunnen worden afgedwongen.

Maar hoe zit dat met het 'beschermd stadsgezicht' en monumenten, onze dierbare binnenstad? Nou, die wordt niet gespaard. Op dit moment is het nog zo dat zonnepanelen op panden in de binnenstad alleen mogen worden geplaatst als ze niet vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Maar de welstandsnota en het monumentenkader waarin deze regelgeving is vastgelegd zullen worden aangepast om dit wél mogelijk te maken. En daar worden wij als VVAB natuurlijk niet vrolijk van. Zijn we alweer een tijd af van al die tv-antennes op daken, krijgen we er zonnepanelen voor terug.

Wil je weten wat de routekaart voor jouw dak in petto heeft? Kijk dan op https://maps.amsterdam.nl/zonnedaken_erfgoed. Groen en grijs betekenen in ieder geval dat je dak geschikt is om zonnepanelen op te leggen.


(DK, 1/5/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.