Herstel luifels Centraal Station gevraagd

De VVAB vraagt in een brief aan ProRail, de beheerder van het Centraal Station, de luifels van de voorgevel van het rijksmonument aan het Stationsplein in oude glorie te herstellen.
De hoofdentree heeft geen luifel meer.

Op de ontwerptekening van architect Cuypers is duidelijk te zien dat de luifels van de hoofdentree en daarnaast een belangrijk onderdeel vormen van het ontwerp van de facade. Ze nodigen de reizigers uit, wijzen in de richting van de ingangen en vormen een overgang tussen het station en de openbare ruimte van het plein voor het station. Ze zijn zeer beeldbepalend voor het aangezicht van het station.

De VVAB constateert dat in de huidige toestand de luifel van de hoofdentree volledig is verdwenen en er gedeelten ontbreken aan de luifels aan weerszijden van de hoofdentree ter plaatse van de metro-ingangen. De plint, met name van de hoofdentree, is er niet bepaald fraaier op geworden.

De luifels van het Centraal Station op een oude foto.

Uit informaties, die de VVAB heeft ingewonnen, is niet duidelijk wat er nu precies gaat gebeuren. De VVAB heeft daarom nu aan Pro-Rail, de beheerder van het Centraal Station, gevraagd of het herstel van de plint inclusief de luifels, bij de hoofdentree en aan de zijkanten, onderdeel uitmaakt van de huidige restauratie van het gebouw. Niets staat volgens de VVAB de terugkeer van het monumentale aangezicht van het Centraal Station in de weg.

Het rijksmonument, nu 125 jaar oud, is al te zien vanaf de Dam en vormt dus een belangrijk onderdeel van het beschermd stadsgezicht.

Ontwerptekening van de voorgevel van het Centraal Station van architect Cuypers

[Brief] (PDF-bestand)


(WS, 17/11/2014)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.