Oude Kerk

Bezwaar tegen het rode glas-in-loodraam in de Oude Kerk ongegrond

De gemeente heeft een besluit op bezwaar genomen waarin zij het advies van de bezwaarschriftencommissie overneemt om het bezwaar van de VVAB tegen het rode glas-in-loodraam in de Heilige Grafkapel van de Oude Kerk ongegrond te verklaren. Hiertegen staat de mogelijkheid open in beroep te gaan bij de rechtbank.
De Heilig Grafkapel ziet er momenteel door de komst van het rode glas-in-loodraam zo uit.

De Bond Heemschut en de VVAB hebben in juli bezwaar aangetekend tegen het rode raam in de Heilig Grafkapel. De Stichting de Oude Kerk heeft het rode raam toch geplaatst. Een verzoek voor een voorlopige voorziening werd niet verleend, omdat de Oude Kerk de rechter verzekerde dat het oude raam zonder schade kan worden teruggeplaatst indien de VVAB slaagt in haar bezwaar- en beroepsprocedure. 

In het advies schrijft de bezwaarschriftencommissie dat naar haar oordeel de beleving van de kapel door het rode raam niet wordt aangetast, onder meer omdat gekleurd licht niet ongepast is in een historisch kerkinterieur en omdat een 'waardevolle betekenislaag' aan de kerk wordt toegevoegd. Het rode raam zou volgens de commissie niet hinderlijk zijn. Als je het licht aandoet, kan je de kapel immers wel goed zien.

Rogier Noyon, voorzitter van de VVAB, constateert dat er een afweging is gemaakt tussen artistieke en cultuurhistorische waarden, waarbij de laatste het onderspit hebben gedolven. En met het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is niets gedaan. Ook de gemeentelijke monumentendienst adviseert nog steeds negatief.

De VVAB gaat binnenkort proforma-beroep aantekenen bij de rechtbank.

[Besluit op bezwaar] (8 december 2018) (PDF-bestand)

[Eerder bericht]


(WS, 8/12/2018)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.