Geen voorlopige voorziening

Bezwaarprocedure tegen rood raam Oude Kerk

De Bond Heemschut en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad hebben bezwaar aangetekend tegen de vervanging van het glas-in-lood venster van de Heilig Grafkapel van de Oude Kerk door een rood venster - een kunstproject van de Stichting de Oude Kerk. Omdat de Stichting niet wilde wachten met het vervangen van het venster tot besluit op bezwaar heeft de VVAB tevens een voorlopige voorziening gevraagd.
De Oude Kerk kleurde maandenlang rood van binnen. Als onderdeel van de tentoonstelling van de Italiaanse kunstenaar ≠Giorgio Andreotta CalÚ was er rood folie op de ramen aangebracht.

De voorzieningenrechter deed op 24 augustus 2018 uitspraak in het kort geding en is van oordeel dat de kans op schade door uitplaatsen en daarna eventueel terugplaatsen - wanneer de monumentenorganisaties winnen in de bodemprocedure - te gering is om de vergunning te schorsen tot het besluit op bezwaar. De Oude Kerk mag het venster vervangen omdat het venster zonder noemenswaardig risico op schade aan het monument kan worden uitgenomen en zo nodig weer kan worden teruggezet.

Toch blijft het gesol met een monument om het glas nu te verwijderen en het straks, indien de monumentenorganisaties in het gelijk worden gesteld, weer terug te plaatsen. Mede gezien de maatschappelijke commotie die inmiddels is ontstaan hoopt de VVAB daarom dat de Stichting de Oude Kerk voorlopig afziet van vervanging.

De gemeente Amsterdam gaat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed alsnog vragen om een advies uit te brengen over het vervangen van het glas-in-loodraam in de Oude Kerk. De monumentenorganisaties gaan intussen door met de bezwaarprocedure.

[Meer lezen]


(JO, 24/8/2018)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.