Bezwaar tegen luifel Rasphuispoort

De VVAB heeft in een brief aan het stadsdeelbestuur aangedrongen op handhaving inzake de illegaal geplaatste luifel met 'lichtkunstwerk' boven de Rasphuispoort aan de Heiligeweg. De Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit (de welstandscommissie) heeft daarover negatief advies gegeven. Het stadsdeelbestuur moet nu besluiten de legaliseringsvergunning te verlenen of te weigeren.
De Rasphuispoort met de luifel met het 'lichtkunstwerk' erboven

De Rasphuispoort is een beschermd rijksmonument. Het poortje van het Rasphuis aan de Heiligeweg (1603) is het enige nog aanwezige restant van de zeventiende-eeuwse mannengevangenis. Het ontwerp in renaissance-stijl wordt toegeschreven aan stadsbeeldhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621). Met de komst van het Kalvertoren-complex (1994-1995) werd het monumentale poortje één van de toegangen tot het winkelcentrum.

Het poortje is recent, tegen de wens van monumentenzorg en onze vereniging in, los gemaakt uit de wand, waarvan het van oudsher deel uitmaakte en is daardoor een losstaand object geworden. Dit werd in afwijking van de vergunning uitgevoerd. Na een bezwaar van de vereniging tegen de daarna nogal prompt verleende legaliseringsvergunning besloot de opdrachtgever van deze illegale afwijking af te zien en werd de vergunning ingetrokken. [VVAB maakt bezwaar tegen gedeeltelijke sloop Rasphuispoort]

De opdrachtgever gaat voort op deze heilloze weg. Uit de besprekingen in de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit weten wij dat deze reeds geplaatste luifel, die uit verlicht en veelkleurig glas bestaat, niet is vergund. De kwestie is besproken in de welstandscommissie en er volgde een 'niet akkoord'. Het stadsdeelbestuur moet nu op basis van dit negatieve advies een nieuw besluit nemen. Als het bestuur het advies van de commissie overneemt, zal zij de vergunning weigeren en handhaven, maar zij kan ook contrair gaan en een legaliseringsvergunning verlenen (wat ook al eerder gebeurde). De VVAB heeft er op aangedrongen de vergunning te weigeren en over te gaan tot handhaving. De vereniging vraagt ook de grote lichtreclame rechts van het poortje te verwijderen.

[Handhavingsverzoek] (PDF-bestand)


(WS, 18/5/2018)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Het bezwaarschrift is wel een heel heel correcte manier om te zeggen dat dit ronduit afschuwelijk lelijk en opzichtig is, de bedenker hiervan moet gekielhaald worden, en tot overmaat van ramp nog hoogst onrustig door de bewegende kleuren. Vraag om te beginnen of per direct die lichten uitgezet kunne..
[Meer lezen]

 J.A.Lotgering 27/5/2018 22:58:37

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.