Mirakelkolom nu echt terug op het Rokin

Op 17 april 2018 keerde de Mirakelkolom eindelijk terug op het Rokin. De kolom werd in 2001 verwijderd vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn en is daarna jarenlang opgeslagen op een terrein van de gemeente. Op 25 februari vorig jaar werd het gedenkteken opnieuw opgericht, maar spoedig daarna weer verwijderd omdat de kolom niet stevig genoeg stond. De kern is nu versterkt, zodat er geen gevaar meer is dat de kolom omvalt.
De Mirakelkolom terug op het Rokin (foto Walther Schoonenberg)

De Mirakelkolom is een vrijstaande zuil, samengesteld uit fragmenten van de in 1908 gesloopte Heilige Stede of Nieuwezijds Kapel. Deze kapel was in 1345 gesticht ter plaatse van het woonhuis waar een miraculeuze gebeurtenis had plaats gevonden: de hostie die een stervende man had uitgebraakt, was ongeschonden teruggevonden in het haardvuur waarin deze was geworpen. Het Mirakel van Amsterdam trok vele bedevaartgangers en heeft belangrijk bijgedragen aan de opkomst van Amsterdam. In de vijftiende eeuw is de kapel groter en fraaier herbouwd. Het voor de geschiedenis van Amsterdam belangrijke kerkgebouw werd in 1908 gesloopt, waarna diverse bouwfragmenten verspreid raakten over de stad.

De plaatsing van de Mirakelkolom op het Rokin in 1988 was een initiatief van de stichting Amsterdam Versierd (een van de stichtingen van Geurt Brinkgreve), met medewerking van het Genootschap van de Stille Omgang. De kolom herinnert niet alleen aan de in 1908 gesloopte Mirakelkapel, maar ook aan een omslag in het denken over de omgang met oude gebouwen in het begin van de twintigste eeuw. Om die reden vond Brinkgreve het belangrijk dat het gedenkteken werd opgericht.

De afbraak van de Heilige Stede (Nieuwezijds Kapel) in 1908. (foto Stadsarchief Amsterdam)

In 2001 leek de Mirakelkolom opeens op miraculeuze wijze verdwenen. Uit telefonisch contact met de gemeente bleek dat de kolom in de weg stond vanwege de verplaatsing van ondergrondse kabels, noodzakelijk vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn. De gemeente beloofde de VVAB dat de Mirakelkolom terug zou keren. De zuil lag meer dan een decennium ingepakt in een ijzeren frame, eerst op een opslagterrein bij het Ventilatorgebouw van de IJ-tunnel in Amsterdam-Noord, daarna op de gemeentewerf in Sloterdijk. Die belofte heeft de gemeente nu ingelost.

[Eerder bericht]


(WS, 23/4/2018)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.