Behoud ateliergebouw Lauriergracht!

De VVAB heeft in een raadsadres een lans gebroken voor het behoud van de ateliers van kunstenaars in het voormalige schoolgebouw Lauriergracht 6. De gemeente is voornemens het pand te verkopen waardoor de toekomst van het ateliergebouw onzeker is. Het is niet het enige pand dat op de nominatie staat door de gemeente te worden verkocht.
Lauriergracht 4-6 (foto Walther Schoonenberg)

De VVAB heeft begrepen dat het College van B & W binnenkort een besluit neemt over de verkoop van het voormalige schoolgebouw aan de Lauriergracht 4-6, een gemeentelijk monument, thans in gebruik als werkruimtes voor kunstenaars. Het voormalige schoolgebouw is veel groter dan de voorgevel doet vermoeden want achter het gebouw aan de gracht bevindt zich in het bouwblok tussen Lauriergracht en Laurierstraat een groot complex opgetrokken in 1874. Het schoolgebouw is bereikbaar vanaf een poortje aan de gracht. Aan de gracht zelf verrees behalve een gymnastieklokaal een woning voor de hoofdmeester.

Al eind jaren '50 kreeg het gebouw een nieuw leven als ateliergebouw toen Aat Veldhoen het gebouw vanwege zijn hoge ramen ontdekte en gedaan wist te krijgen dat de gemeente het pand aan hem verhuurde. Het ateliergebouw werd in 1960 feestelijk geopend en is daarmee misschien wel het oudste ateliergebouw in de binnenstad. Momenteel werkt een mix van jonge en oudere kunstenaars en ontwerpers in het gebouw.

De VVAB is voor een binnenstad met een mix van oude en nieuwe, dure en goedkope gebouwen, omdat de functiemenging van de binnenstad daarbij is gebaat. Het huidige gebruik levert een bijdrage aan de diversiteit van de binnenstad. Het lijkt de vereniging daarom geen goed idee wanneer de gemeente haar onroerend goed op de markt brengt op een wijze die continuering van bestaande functies, zoals kunstenaarsateliers, feitelijk onmogelijk maakt. Niet alle gebouwen in de binnenstad hoeven luxueuze appartementengebouwen te worden. Daar komt nog bij dat ook rekening gehouden dient te worden met de monumentale en cultuurhistorische waarden van het af te stoten vastgoed, wat bij verkoop aan een projectontwikkelaar geenszins gewaarborgd is.

Indien de gemeente toch voornemens is het pand te verkopen, ligt het volgens de vereniging voor de hand wanneer zij dat doet onder strenge voorwaarden, en bij voorkeur verkoopt aan ideƫle organisaties als de NV Stadsherstel, speciaal opgericht om de binnenstad te behouden, of de Stichting Diogenes, die is gespecialiseerd in kunstenaarswoningen en -ateliers.

Meer lezen:
[Raadsadres] (PDF-bestand)


(WS, 5/12/2017)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 2 reacties op dit artikel.

De juiste link moet zijn:

https://petities.nl/petitions/behoud-ateliers-en-ambachten-lauriergracht-6-voor-de-stad?locale=nl

RdJ

 Ronald de Jongh 21/12/2017 11:02:52

Beste lezer,

Er is door de gebruikers van Lauriergracht 6 een petitie tot behoud van het pand gestart, en wij nodigen u graag uit deze te ondertekenen:

https://petities.nl/petitions/behoud-ateliers-en-ambachten-lauriergracht-6-voor-de-stad/signatures?locale=nl

Hartelijk dank voor uw steun..
[Meer lezen]

 Ronald de Jongh 21/12/2017 10:58:39

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.