Meningspeiling

Proef met nieuwe brugverlichting

Nieuwe verlichting Raambrug (foto Wim Ruigrok)

De oude contourverlichting op de bruggen is aan vernieuwing toe. Reeds in 2007 sprak de gemeente met de VVAB hierover. Het gaat om een verlichting met led-lampjes ter vervanging van de gloeilampen die nu nog de bruggen verlichten. Deze manier van verlichten bespaart energie en verlicht de brug zelf, met name de onderzijde, in plaats van dat sprake is van een abstractie van de brug tot een enkele streep van lampjes. Er kwamen plannen om bruggen in verschillende kleuren te belichten. De vereniging drong er bij de gemeente op aan dat niet te doen en het smaakvol en terughoudend te houden. Op de Raambrug is nu het resultaat te zien, na een eerdere proef op de Prinsengracht bij de Brouwersgracht waarover we hebben opgemerkt dat het te fel was. Tijdens het jaar bekijkt de gemeente of de installatie bestendig is tegen aanvaringen, vocht en vandalisme. Ook mogen omwonenden en andere belanghebbenden hun mening geven. Aan de hand van deze bevindingen wordt gekeken of de proefopstelling nog verandering behoeft.

Geef hier uw mening. Voordat u uw mening geeft, kunt u het beste 's avonds gaan kijken en de verlichting vergelijken met de contourverlichting van de volgende brug. Het gaat om de brug over de Herengracht tussen de Oude Spiegelstraat en de Raamsteeg.

Uitslag van de meningspeiling

Wat vindt u van de nieuwe brugverlichting?

1. Een grote verbetering op de oude contourverlichting.

63%

2. Mooi, maar het kan nog verder worden verbeterd.

16%

3. De oude contourverlichting vind ik toch fraaier.

16%

4. Geen / andere mening

4%

n=68

Het is vandaag 14/06/2024.
Deze meningspeiling is gestart op 11/01/2015.

Opgelucht door nieuwe verlichting, die enorm veel beter is dan die goedkoop aandoende lampjes, waar ik me al jaren aan erger. Maar de verlichting zou wat zachter (gedimder) en gelijkmatiger verdeeld kunnen worden. Ik ben het dus eens met lezer Joost Smiers (3/2/2015). In ieder geval, weg met de contourlampjes!

 suzan de wilde op 11/2/2015 om 15:06:38: 'Mooi, maar het kan nog verder worden verbeterd.'

Aanvankelijk dacht ik over die nieuwe brugverlichting: dat is fraai. Maar in tweede instantie vind ik die niet deugen. Het breekt de brug in tweeŽn: een licht en een donker deel. Het onderste deel van de brug is overbelicht. Het moet gezegd; de oude lampjes waren meer van een pretpark.
Daarom een ander voorstel: belicht de bruggen vanaf de vier zijkanten van de gracht, op een afstand van ongeveer 5 of 10 meter van de brug. Dus een soort zacht floodlight: we zien de schoonheid van de bruggen zonder dat een specifiek aspect ervan te veel in het zonnetje gezet wordt. Ik wil dit voorstel graag nog toelichten.

 Joost Smiers op 3/2/2015 om 19:31:38: 'Geen / andere mening'

Het bespaart energie, de lampjes branden langer en laagspanning is het ook veiliger.

 Harry Anneveld op 28/1/2015 om 06:04:03: 'Een grote verbetering op de oude contourverlichting.'

Ik vind het er heel mooi uitzien. Vooral als je wat dichter bij de brug bent aan de zijkant van de gracht.
Van mij mogen alle bruggen zo verlicht worden. Goed plan!

 P.Bijkerk op 11/1/2015 om 18:09:35: 'Een grote verbetering op de oude contourverlichting.'

een wezenlijke verbetering

 hans wamsteeker op 11/1/2015 om 17:20:50: 'Een grote verbetering op de oude contourverlichting.'

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Nog geen lid?

Bent u nog geen lid? Door lid te worden, ontvangt u de email-nieuwsbrief om op te hoogte te blijven van activiteiten van onze vereniging en van ontwikkelingen in de binnenstad. U kunt dan ook reageren op onze artikelen en de pagina's op deze website.
[Lid worden]