Zelf evenementengeluid meten!

Handleiding Overige smartphones en IPad

Bij de meeste smartphones is er een knop market of shop of store. Die kunt u aanklikken en zoeken naar geluidsmeter of decibelmeter. Er zijn veel gratis meters in omloop. De procedure zal niet veel verschillen van die voor de Samsung Galaxy, die hier als voorbeeld wordt gebruikt. Voor zover wij kunnen nagaan wordt met deze meters alleen de dBA belasting gemeten.

Het stappenplan ziet er (ongeveer) uit als volgt:

  1. Ga naar market, shop of store of Google Play
  2. Ga naar de zoek functie en typ in geluidsmeter (met een s in het midden)
  3. Download een gratis geluidsmeter en installeer
  4. Klik op open; geef zo nodig toestemming de microfoon te gebruiken
  5. Begin met een proefmeting. Meestal zal een wijzer schommelen en wordt een minimum en maximum niveau aangegeven. Als het goed is ook een gemiddelde waarde en de tijdsduur. Niet iedere geluidsmeter heeft dat. In zo’n geval verwijdert u de app en probeert u een andere. Geluidsmeter HQ werkt bijvoorbeeld prima.
  6. Er kan worden gevraagd naar calibratie. Kies dan automatic en volg de aanwijzingen op het scherm.
  7. Eventueel stopt u de meting, gebruikt de reset knop (een cirkeltje met een pijl) en gaat daarna 1 minuut meten.
  8. U maakt een schermafbeelding (meestal de thuisknop + de aan/uit knop, zie figuur 7 bij Samsung.
  9. De schermafbeelding is uw laatste foto. U roept die op en klikt ‘delen’ (soms een rechthoekje met een pijltje). U stuurt de foto als email naar u zelf nadat u bij het onderwerp hebt ingetypt: postcode, adres, soort phone, datum en tijd.
  10. Als dat goed is gegaan, kunt u een meting doen bij lawaai van buiten: U doet de ramen dicht, gaat 1 meter van het raam staan op borsthoogte, zoekt de app op uw beginscherm en gaat meten: 1 minuut. U vult bij onderwerp opnieuw in: postcode, adres, soort phone, datum en tijd. Dit keer stuurt u de schermafbeelding, afhankelijk van uw eigen postcode naar 1011vvab@xs4all.nl, 1012vvab@xs4all.nl, 1013vvab@xs4all.nl, 1014vvab@xs4all.nl, 1015vvab@xs4all.nl, 1016vvab@xs4all.nl, 1017vvab@xs4all.nl, 1018vvab@xs4all.nl, 1019vvab@xs4all.nl.

Aan het einde van de vorige pagina ziet u hoe u met 2 smartphones de geluidsisolatie van uw gevel kunt meten. Ook die informatie is welkom bij de VVAB via de aangegeven email adressen.

[Terug]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.