Zelf evenementengeluid meten!

Handleiding IPhone en IPod

 1. Figuur 1. Na installatie van de app dBMusic verschijnt het icoontje 4e rij onderaan rechts. Figuur 2. Microfoon van u af; er wordt nog niet gemeten. Links dBA (het hele geluidsspectrum) en rechts dBC (het accent op bastonen)
  Om te beginnen installeert u de gratis app dBMusic, die werkt op IPhone of IPod. Desgewenst kunt u ook met een andere app werken, of de metingen op een andere manier uitvoeren dan hierna omschreven. Als u de app dBMUsic gebruikt verschijnt op uw scherm het icoontje van die app. In figuur 1 staat dat in de 4e rij, de tweede van links. Bij u kan dat op een andere plek staan.
 2. Klik het icoontje dBMusic. Er verschijnt een figuur met twee pijltjes; die geven aan dat u de smartphone moet omdraaien, opdat de microfoon van u af komt te staan. U kijkt dus in de richting van het geluid met de microfoon van U af. Het beeldscherm blijft naar boven, zichtbaar.
 3. Na enkele seconden verschijnt figuur 2. U ziet twee cirkels iets boven het midden, de geluidssterkte weergeven in dBA (het hele geluidsspectrum) en dBC speciaal bastonen). Die waarden staan nu op nul, want u meet nog niet.
 4. Houd de smartphone op borsthoogte, ongeveer 1.50 meter vanaf de grond. Zorg er voor dat alle ramen en deuren dicht zijn.
 5. Zet eigen muziek, TV, CD’s enz. uit. Voor proefmetingen kunt u eigen muziek hard aanzetten.
 6. Begin de meting door te klikken op de cirkel links onderaan in figuur 2. De seconde-aanwijzer gaat lopen (00.01 enz.).
 7. Figuur 3. Het gemiddelde van een meting van 1 minuut. Tijdens de meting wordt het blauwe deel groter en kleiner. Figuur 4. Dit beeld verschijnt als u in figuur 3 de meting opslaat.
  Figuur 5. De door u opgeslagen meting. U ziet de geluiddsterkte in dBA tijdens de meting. De app interpreteert dit als 'restaurant', d.w.z. het geluidsniveau in een restaurant.
  Stop de meting na 60 seconden door te klikken op het vierkant, onderaan 2e van links in figuur 2; als er iets is fout gegaan kunt u resetten met het derde symbool linksonder; daarna opnieuw beginnen.
  In figuur 3 ziet u het resultaat van een meting. Het duurde een minuut (01.00). Zoals u ziet in figuur 3 interpreteert de app dit geluidsniveau als de omgeving van een club. Uw resultaat kan natuurlijk anders zijn.
 8. U slaat de meting op via het icoontje helemaal rechts onderaan in figuur 3. U geeft voor deze actie achtereenvolgens: postcode, adres inclusief verdieping en tenslotte soort smartphone vanwege calibratie, bijv. IPhone6. Datum en tijd worden vanzelf opgenomen.
 9. In de proefmeting drukt u op return om opnieuw te beginnen, bij de echte meting klikt u op het boeksymbool links boven in figuur 4. Er verschijnt een lijstje met uw metingen. De meest recente meting staat onderaan. Verifieer of de omschrijving klopt en klik die aan. U ziet de geluidsbelasting in dBA en het verloop in de tijd, zoals in figuur 5. U klikt op het briefsymbool links, op één na bovenste knop in figuur 5 en kunt uw metingen opsturen. Als proef adresseert u aan zichzelf. U ontvangt de metingen als zip bestand en de gemiddelden, aangegeven in dBA en dBC. Het bestand is op de meeste computers te openen en dan verschijnt een Excel-lijst met de metingen.
 10. Voor de VVAB-actie klikt u het boeksymbool links boven figuur 4; de meest recente metingen staan onderaan. Verifieer of de omschrijving klopt (postcode etc) en klik die aan; u klikt op de briefcode en kunt uw metingen, afhankelijk van uw eigen postcode, opsturen aan 1011vvab@xs4all.nl, 1012vvab@xs4all.nl, 1013vvab@xs4all.nl, 1014vvab@xs4all.nl, 1015vvab@xs4all.nl, 1016vvab@xs4all.nl, 1017vvab@xs4all.nl, 1018vvab@xs4all.nl, 1019vvab@xs4all.nl.
  Desgewenst kunt u uw meetresultaten ook verzenden met gebruikmaking van het invulformulier.

Aan het einde van de vorige pagina ziet u hoe u met 2 smartphones de geluidsisolatie van uw gevel kunt meten. Ook die informatie is welkom bij de VVAB via de aangegeven email adressen.

[Terug]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.