Over dit nummer

Het Europese Monumentenjaar is besloten met het kongres in Amsterdam, en alle monumentenzorgers gaan weer aan hun gewone werk. Heeft de golf van publiciteit iets opgeleverd? Toch wel: er zijn een aantal projekten gerealiseerd die anders in de weerstanden waren blijven steken.

Het Huis de Pinto is daar een voorbeeld van. Van groot belang is ook dat 'behoud van het architektonisch erfdeel' niet meer als een geïsoleerde aktiviteit kan gelden. Herstel van oude woonhuizen hangt onverbrekelijk samen met vele andere problemen. De verstikking van de stedelijke centra door de lawine van auto's is er één van. Daar zijn boekenkasten vol rapporten over geschreven.
Heel langzaam tonen zich hier en daar tekenen van verbetering in voetgangerszones en andere maatregelen om de steden weer begaanbaar te maken. Tegen de niet-aflatende aandrang om elke open plek met geparkeerd blik te vullen is echter een voortdurende waakzaamheid nodig. Tot het publiek moet het besef doordringen hoeveel welzijnswinst er behaald kan worden door de autovloed in te dammen. Dit nummer van de Lamp geeft twee voorbeelden van deze strijd: het voorstel voor een enquête over de autovrije zondag en de verdediging van de keurblokken.
Ook op dit punt geldt: volhouden en doorzetten.

Geurt Brinkgreve

(Uit: De Lamp van Diogenes 35, dec. 1975.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.