Vereniging ontvangt een legaat

Onlangs ontving de vereniging een legaat van Jolanda Ebeling Koning (1942-2022). Haar bezittingen, waaronder een huis en een vleugel, heeft zij nagelaten aan twee ANBI-organisaties: behalve aan de VVAB ook aan een steunfonds van de Groene Amsterdammer.

Jolanda was een trouwe en betrokken bezoeker van onze ledenactiviteiten. Zij was verknocht aan de Jordaan, waar zij decennialang woonde en waarvoor zij zich ook heeft ingezet binnen de Vereniging tot Behoud van de Jordaan (VBJ). Voor onze vereniging was zij vrijwilliger op oproepbasis. in het kader van de Open Monumentendag bracht zij op 11 september 2021 een bezoek aan het Aalsmeerder Veerhuis, waarbij zij vertelde dat zij was verhuisd naar een appartement buiten het stadscentrum. Jolanda had piano gestudeerd en gaf pianoles. Op latere leeftijd studeerde zij engels. Behalve van de historische stad hield zij van vogels. Zij was lid van de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) en actief in de Vogelwerkgroep Amsterdam. In de Gierzwaluw, het blad van de Vogelwerkgroep amsterdam, vertelde zij over de gierzwaluwen, die zij in het voorjaar regelmatig vanuit een raam van haar bovenkamer heen en weer zag 'gieren'. Naar aanleiding hiervan organiseerde zij een actie voor de uitbreiding van broedgelegenheid voor deze vogels.

J.O.

'Met de verrekijker uit het achterraam. Observaties van Jolanda Ebeling’ in: Gierzwaluw 32 (1994) nr. 2, p. 56-58 (https://www.vogelsamsterdam.nl/wp-content/ uploads/2019/07/GIER1994032002.pdf)

(Uit: Binnenstad 307, mrt./apr. 2022)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.