Tentoonstelling over Amsterdamse stijlkamers

In de Amstelkerk vindt deze zomer een tentoonstelling plaats over 'Amsterdamse stijlkamers binnen de Singelgracht'. Er worden fraaie foto’s getoond van monumentale interieurs van grachtenhuizen, vooral aan de Heren- en Keizersgracht, maar ook het Singel, de Prinsengracht en de Amstel zijn present. De tentoonstelling is samengesteld door monumentenkenner Hans Tulleners. De foto's zijn gemaakt door de Poolse fotograaf Mick Palarczyk.
Amsterdamse stijlkamers binnen de Singelgracht. Hans Tulleners en Peter Quatfass. Stichting Toon het Amsterdamse Erfgoed, 2021

Monumentale interieurs zijn er volop in de Amsterdamse binnenstad, maar omdat het doorgaans particuliere huizen betreft, zijn ze relatief onbekend. Volgens Hans Tulleners dient er meer belangstelling te komen voor deze interieurs, want onbekend maakt onbemind. Om dit erfgoed meer toegankelijk te maken heeft hij samen met stadsgids Peter Quatfass de stichting Toon het Amsterdams Erfgoed opgericht. Tevens wil de stichting de herplaatsing bepleiten van interieurs die al jarenlang in museumdepots liggen te verstoffen.

Op de tentoonstelling zijn de belangrijkste stijlkamers in de Amsterdamse binnenstad te zien, vooral uit de achttiende eeuw, maar eigenlijk van alle tijden. Zo wordt bijvoorbeeld het goed bewaard gebleven zeventiende-eeuwse voorhuis van Rapenburg 13 getoond, maar er is ook een enkel eigentijds interieur afgebeeld. De 48 panelen tonen niet alleen foto’s van het interieur, maar daarnaast ook steeds de voorgevel zodat je weet om welk pand het gaat. De tekst erbij is kort, maar geeft wel precies de informatie die je in ieder geval moet weten. De tentoonstelling is uiterst didactisch opgezet; iets wat ook wel te verwachten viel van de samensteller, die jarenlang lezingen, cursussen en rondleidingen in de Amsterdamse binnenstad heeft gegeven. De panelen zijn opgehangen aan de wanden van de recent opgeknapte kerkruimte, die zelf al de moeite van de reis waard is en een passende omgeving vormt voor deze bijzondere tentoonstelling. Een aanrader dus voor in de zomermaanden.

W.S.

(Uit: Binnenstad 303, apr./juni 2021)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.