Oude kademuur teruggevonden

In de zomer van 2019 werd bij de aanleg van de ondergrondse fietsenkelder op het Kleine Gartmanplantsoen een deel van de oude kademuur gevonden.
Oude kademuur op het Kleine-Gartmanplantsoen (foto Monumenten & Archeologie, 2019)

Van de stenen muur was alleen het onderste gedeelte, inclusief de houten fundering, bewaard gebleven. Het was wel te verwachten dat de gemeente daarop zou stuiten, want ooit liep de Lijnbaansgracht langs het Leidseplein en onder de Stadsschouwburg door. In 1914 werd dit deel van de gracht gedempt waardoor het Kleine-Gartmanplantsoen ontstond. Van de gracht bleef wel een duiker over, maar die wordt verwijderd. Waternet heeft namelijk geoordeeld dat het voor de waterdoorstroming niet nodig is dat de duiker blijft bestaan. Hierdoor kan de ruimte worden benut voor de ondergrondse fietsenkelder.

De VVAB had wel bezwaar gemaakt, maar de gemeente heeft het belang van het fietsparkeren laten prevaleren.

Er kan overigens nog meer kademuur worden aangetroffen zodra de grond van de fietsenstalling wordt afgegraven. Op dit ogenblik is van deze kelder alleen nog het plafond aangelegd. Deze bijzondere bouwtechniek – eerst overkappen, daarna afgraven – moet overlast voorkomen.

W.S.

(Uit: Binnenstad 295, nov./dec. 2019)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.