Eveline Brilleman 1946-2018

Begin oktober 2018 overleed ons redactielid Eveline Brilleman. Ze schreef de laatste jaren verschillende stukjes en boekrecensies voor ons blad, over uiteenlopende onderwerpen die haar aandacht trokken, zoals de restauratie van het Doelenhotel, het langzame herstel van de Leidsebrug met zijn gebeeldhouwde zeemonsters, over de nootmuskaat van het eiland Banda en over de zeventiende-eeuwse menagerie van Blaauw Jan op de Kloveniersburgwal.

Een van haar laatste bijdragen, begin dit jaar, ging over de nieuwe fontein op het Rokin.
Met toegankelijk schrijven had Eveline geen enkele moeite, dat bleek al wel uit haar eerdere boeken over de Zeedijk - een goed gedocumenteerde klassieker over het verval, het verzet en de regeneratie van de buurt - , over de Gouden Reaelbuurt, Chinatown en Wijnand Fockink. Ze was jarenlang redacteur van de buurtkranten De IJdijker en Hartje Amsterdam en was daarmee nauw verbonden met het succes van de NV Zeedijk.
Ze zat in de haarvaten van de Amsterdamse binnenstad: behalve in de VVAB ook in Amsterdam Oude Stad en in het Binnenstadsberaad, waarin ze zich als voorzitter recentelijk nog tegen de komst van een brug op het Java-eiland keerde. Ook wij gaan haar betrokkenheid en aanstekelijke enthousiasme missen.

Wilfred van Leeuwen

(Uit: Binnenstad 290, nov./dec. 2018)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.