Wijde Heisteeg 7

Niet alleen de gemeente, maar ook sommige monumenteneigenaren maken gebruik van het Bouwbesluit om monumenten ingrijpend aan te passen. Een voorbeeld hiervan is een klein winkel/woonhuis in de Wijde Heisteeg.
Wijde Heisteeg 7

De eigenaar wil een zo hoog mogelijk rendement uit het pand halen door zoveel mogelijk luxueuze appartementen te realiseren, ondermeer door de verdiepingshoogten aan te passen. In zijn bouwplan, waarvoor hij een vergunning kreeg, worden vrijwel alle verdiepingshoogten in het pand aangepast. Alle balklagen worden los gezaagd en vervangen door betonnen vloeren, waar de balken aan worden opgehangen om een authentieke uitstraling te verkrijgen. Ook de achtergevel moet eraan geloven. Deze zeventiende-eeuwse gevel wordt vervangen door een nieuwbouwgevel waarvan de raampartijen overeenstemmen met de nieuwe verdiepingshoogten. Als argument voor de sloop van de achtergevel werd een technisch onderzoeksrapport overgelegd, waaruit moest blijken dat de kwaliteit van het metselwerk niet voldoet aan de nieuwbouweisen van het Bouwbesluit. Aan zulke eisen voldoen echter maar weinig monumenten.

De VVAB heeft dan ook bezwaar aangetekend tegen de vergunning. Daarnaast hoopt de Vereniging naar aanleiding van de in de voetnoot genoemde brief met de gemeente te spreken over de toepassing van het Bouwbesluit op monumenten. Stadsdeel Centrum heeft al sinds geruime tijd op basis van een gemeenteverordening een nadere uitwerking van het Bouwbesluit gemaakt: de notitie Maatwerk. Sinds een jaar of vijf bestaat er een nieuwe mogelijkheid voor bestaande bouw, namelijk goedkeuring op basis van waarneming en metingen, dus uitgaande van gebleken geschiktheid in plaats van nieuwbouweisen. Uitgaande van Maatwerk zou Amsterdam een aanvulling kunnen opstellen om nieuwe, meer monumentvriendelijke methoden te ontwikkelen. Dit zou monumenteninstellingen als Stadsherstel maar ook particuliere eigenaren veel meer lucht geven.

Walther Schoonenberg

Zie ook: [Wijde Heisteeg 7 gekraakt]

(Uit: Binnenstad 276, mei/juni 2016)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.