Uitnodiging Amsterdam Verjaardag 1275-2015

Geurt Brinkgreve-lezing: Prof. dr. Vincent van Rossem

27 oktober bestaat Amsterdam 740 jaar. Op initiatief van de VVAB wordt de verjaardag van Amsterdam sinds enkele jaren weer gevierd. Het door de VVAB georganiseerde feest vindt plaats op dinsdag 27 oktober, ’s avonds om 20.00 uur in de Zuiderkerk – de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Op deze avond vieren we tevens het 40-jarig jubileum van onze vereniging. De VVAB werd opgericht op 6 maart 1975 en strijdt dus al vier decennia voor het behoud en herstel van het Amsterdamse erfgoed. Een onderwerp, dat de laatste jaren steeds belangrijker is geworden, is de ‘balans’ in de binnenstad.
Ter gelegenheid van de jubilea zal prof. dr. Vincent van Rossem, oud-bestuurslid en hoofdredacteur van Binnenstad, de Geurt Brinkgreve-lezing houden, waarbij hij ingaat op de vraag wat de Vereniging heeft bereikt en waarom zij nog steeds belangrijk is.

Wethouder mevr. Kajsa Ollongren vertegenwoordigt bij deze gelegenheid het gemeentebestuur.
Na de lezing en de reactie van het gemeentebestuur volgt een feestelijk samenzijn waarin koffie en thee wordt geschonken met verjaardagstaart, aangeboden door banketbakkerij Holtkamp. Cees Holtkamp zal zelf de taart aansnijden.

Donderdag 27 oktober, Zuiderkerk, 20.00 uur

De Amsterdam-verjaardag is een openbare bijeenkomst. Introducés zijn welkom. Het is niet nodig u voor de bijeenkomst op te geven. De toegang is gratis. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie en thee en de zaalhuur. De consumpties bij de borrel na afloop zijn voor eigen kosten. U bent van harte welkom!

Zaterdag 24 en zondag 25 oktober. Tolprivilege in het Stadsarchief

Tolprivilege 1275

De naam van onze stad verscheen voor het eerst in een document dat gedateerd is op 27 oktober 1275: het Tolprivilege van graaf Floris V. Deze graaf van Holland verleende een kleine nederzetting bij een dam in de Amstel het recht in Holland handel te drijven, zonder tol te hoeven betalen. Het Tolprivilige werd vroeger in de IJzeren kapel van de Oude Kerk bewaard maar bevindt zich tegenwoordig in het Stadsarchief. Het is het oudste bewaard gebleven document waarin Amsterdam wordt genoemd. Dit betekent dat de (geschreven) geschiedenis van Amsterdam in 1275 begint.
Ook dit jaar wordt dit oudste document rond 27 weer geëxposeerd in het Stadsarchief. Het gehele verjaardagsweekend is het Tolprivilege gratis te bezichtigen in de ‘Schatkamer’ van het archief in de Vijzelstraat (gebouw De Bazel). Op zaterdag 24 oktober om 12.30 uur zal Oscar Hammerstein het document onthullen. In het weekend van 24 en 25 oktober zullen medewerkers van het Stadsarchief doorlopend een toelichting geven op het Tolprivilege en Charterkast in de Schatkamer. Daarnaast biedt de stad iedere bezoeker op vertoon van een tolbriefje (te verkrijgen in de Schatkamer) een stuk verjaardagstaart aan. Verder is nog van belang:
25 oktober om 15.00 uur: Lezing over de stadsrechten van Amsterdam door Erik Schmitz.
24 oktober 2015 t/m 31 januari 2016: Tentoonstelling over de stadsrechten van Amsterdam met originele stukken.

(Uit: Binnenstad 272, september/oktober 2015)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.