Toreningangplannen Oude Kerk definitief van de baan

Stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje maakte op 11 juli 2014 bekend dat de toreningangplannen definitief van de baan zijn. De VVAB had bij de rechtbank Amsterdam bezwaar aangetekend tegen de inbouw van een modieus interieur in de Oudekerkstoren en is vervolgens in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. Nu de plannen van tafel zijn, heeft de VVAB haar beroep ingetrokken.
Entree van de Oude Kerk in de toren. Vooruitlopend op de benodigde vergunning heeft men alvast de blusleidingen verplaatst. Artist's impression van One Architecture: gekromde spanwanden die de muren en balken aan het zicht onttrekken (bron: Vergunningsaanvraag).

De VVAB vond de plannen afbreuk doen aan het historische karakter van het oudste gebouw van Amsterdam. De inbouw van de modern vormgegeven slurf van wit tentdoek, met de uitstraling van een hippe modewinkel, moest het interieur van de Oudekerkstoren, waaronder het balkenplafond en een plavuizen vloer, aan het zicht onttrekken. De historische lantaarns waren al verwijderd.

Tijdens een rondetafelgesprek onder leiding van Felix Rottenberg op 9 april 2014 was afgesproken dat een aantal personen verder zou praten over de ingang in de toren. Op 19 mei zaten Matthijs Bouw (ontwerper van het plan), Jacqueline Grandjean (Oude Kerk), Bert Nap (buurtbewoner), Walther Schoonenberg (VVAB), Sjoerd Soeters (architect) en Rob Stam (projectleider straatgerichte aanpak project 1012) aan tafel bij stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje om hieraan gehoor te geven. Het gesprek leidde tot consensus op de volgende punten:

  1. De ingreep in de Oudekerkstoren blijft tot een minimum beperkt. Wel wordt er een glazen pui geplaatst direct achter de monumentale deuren waardoor de doorgang een soort ‘kijkdoos’ wordt en men vanaf de straat een blik op het kerkinterieur kan werpen.
  2. De hoofdingang wordt niet verplaatst naar de toren en blijft dus in het Zuiderportaal.
Op basis van deze uitgangspunten is een nieuw terughoudend ontwerp gemaakt. Bovendien heeft de stadsdeelvoorzitter toegezegd dat er een plan zal worden gemaakt voor verbetering van de publieksingang – het Zuiderportaal – zonder aantasting van monumentale waarden.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 265, juli/augustus 2014)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.