Bewonersverzet tegen nóg meer hotels

De tolerantiegraad van de bewoners van de Amsterdamse binnenstad lijkt bereikt. Dit blijkt uit het ongekend felle verzet tegen de komst van opnieuw een hotel, ditmaal aan de Raamgracht. Aedes Real Estate wil de gebouwen Raamgracht 4-8 verhuren aan de internationale hotelketen SOHO House.
Buurtbewoners demonstreerden op 5 jan. 2014 tegen de komst van het SOHO-hotel aan de Raamgracht.

Uit cultuur-historisch oogpunt is Raamgracht 6-8 een interessant pand. Op dit grote perceel bevindt zich de schuilkerk der Jezuïeten. De huiskerk heeft een min of meer vierkante plattegrond en zoals de meeste schuilkerken een galerij op de verdieping. Daarvan is nog zoveel bewaard gebleven dat we ons van de oorspronkelijke kerk een goede voorstelling kunnen maken. Het pand is in 1967 prachtig gerestaureerd, waarbij een lelijke verminking van de gevel ongedaan is gemaakt. Naderhand was in de schuilkerk de redactie van Vrij Nederland, later Ons Amsterdam, gevestigd.

De bewoners zijn bang dat het karakter van de rustige woonbuurt door de komst van het hotel gaat veranderen. Zij vinden dat de Nieuwmarktbuurt met vierduizend hotelgasten per dag al voldoende gastvrij is. Nu dient vooraleerst de leefbaarheid en de woonfunctie van de buurt voorop te staan. De bewoners zijn een petitie begonnen tegen de komst van het hotel. Op de website www.nosoho.nl kan iedereen zijn of haar adhesie betuigen. De VVAB steunt de bewonersactie, omdat in de binnenstad inderdaad een grens is bereikt. Door nog meer hotels zullen van de binnenstad een toeristisch pretpark maken.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 261, november/december 2013)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.