Naschrift Herengracht 12

Ongeveer twee jaar geleden was het interieur van Herengracht 12 nog een desolate puinhoop. Deze situatie behoort thans gelukkig tot het verleden, maar erg veel reden voor optimisme is er desondanks niet. Veel elementen zijn in de laatste paar jaar onherroepelijk verloren gegaan.

De toekomstige bewoners zullen daar wellicht schouderophalend aan voorbijgaan, vanuit kunsthistorisch perspectief is het evenwel een groot verlies. Van de waardevolle, oorspronkelijke interieurafwerkingen resteert slechts weinig. Het voorhuis is niet meer dan een lege monumentale huls, met in de in moderne materialen gereconstrueerde stijlkamers op de begane grond hier en daar een historisch fragment – een deur, een lijstje – maar meer ook niet. De achttiende-eeuwse stucornamenten en gewelven in de brede gang van het voorhuis zijn gerestaureerd, de historische marmeren vloerplaten zijn echter niet teruggelegd. Het fraaie negentiende-eeuwse achterhuis, met monumentaal stucplafond en fraaie lambrizeringen, is er beter aan toe, al bleken bij het laatste bezoek alle verflagen op het houtwerk te zijn afgebrand. Ook verdwenen is de curieuze negentiende-eeuwse wandschildering boven de deuren naar de zaal van het achterhuis.

Toen wij in het vorige artikel onze zorgen omtrent het voornemen tot verwijderen van een historische spiltrap kenbaar maakten wisten wij niet dat deze ingreep reeds uitgevoerd was. De verzaagde restanten, gedeeltelijk hergebruikt in een nieuwe trap, waren gezien de detaillering, overduidelijk afkomstig uit de achttiende eeuw. Door in beroep te gaan tegen de verleende monumentenvergunning keert deze trap niet terug, frusteren wij slechts de afronding van de werkzaamheden. Wij berusten daarom in het voldongen feit.

David Mulder

[Vorig artikel]

(Uit: Binnenstad 243, december 2010)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.