Rozenstraat 153 - Het kan verkeren 2

In Binnenstad 236 heb ik iets verteld over de vervolggeschiedenis van het omstreden bouwplan op Rozenstraat 153. Dat verhaaltje had een open eind en om de spanning niet tot het ondraaglijke op te voeren moet nu het vervolg even aan de orde komen.

Maar eerst een correctie op het vorige stukje. Daarin stond als architect van het oorspronkelijke bouwplan Paul Dijkman genoemd, een Amsterdams architect, die terecht meldde dat hij niets met dit bouwplan te maken had. De ware architect is Jaap Dijkman, eveneens gevestigd in Amsterdam. Waarvan acte.

Wat bij de Welstandscommissie genade heeft kunnen vinden is te zien op bijgaande afbeelding van de voor-, zij- en achtergevel. Wie zich herinnert dat de voorgevel oorspronkelijk sterke gelijkenis had met de weinig veranderde nieuwe achtergevel, inclusief de overstekende ronde kap, zal moeten toegeven dat de verandering aan de voorzijde spectaculair is.
Is het ook een verandering ten goede? Daarover kun je van mening verschillen. Natuurlijk blijft de nieuwe gevel dichter bij het beeld dat wij als vereniging passend vinden, maar een schoonheid kun je het moeilijk noemen. Gezien de voorgeschiedenis lag het echter niet voor de hand om ons tegen dit ontwerp te verzetten. Het blijft toch wat wonderlijk dat een architect zich tot dit knutselwerk laat verleiden. En misschien nog wel meer dat de Welstandscommissie zich in strijd met haar normale beleid laat verleiden tot het goedkeuren van een ontwerp waarin de voorgevel geen enkele samenhang meer heeft met de kapvorm en de achtergevel.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 238, februari 2010)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.