Elandsgracht 92

In het vorige nummer is een ontwerp voor een hotel op de plaats van de voormalige Edisonbioscoop besproken. Daarbij is al aangegeven dat de Welstandscommissie daarop nogal wat kritiek had.

Architect en ontwikkelaar zijn met een nieuw plan in de commissie gekomen dat daar evenmin genade kon vinden. De ontwikkelaar heeft bij het verlaten van de vergadering gezegd dat hij het plan zou intrekken. De zaak ligt dus weer open.
Van andere zijde is in de discussie aangevoerd dat in het huidige gebouw nog waardevolle sporen van de oude functie zouden zijn terug te vinden en dat behoud daarvan wenselijk zou zijn. Bij de inventarisatie voor de opstelling van de gemeentelijke monumentenlijst is daarvan niets gebleken, maar als uit nieuw onderzoek blijkt dat er nog behoudenswaardige zaken aanwezig zijn zal dat zeker in de afweging moeten worden betrokken. Daarbij moet wel in het oog worden gehouden dat alleen een formele monumentenstatus een eigenaar kan dwingen met die sporen van het verleden rekening te houden.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 237, december 2009)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.