Bickersgracht 1

Op de hoek van het Hendrik Jonkerplein en de Bickersgracht staat aan de waterkant een laag en wat somber bedrijfsgebouw. Tijmen Ploeg Architecten heeft voor deze locatie een nieuw ontwerp gemaakt voor een gebouw met een achttal eenheden voor lichte industrie, dat vanaf de straat gezien binnen de huidige contouren blijft.
Ontwerptekening voor Bickersgracht 1

Aan de waterkant wordt het beeld echter heel anders. Daar is niet alleen een geheel glazen gevel gedacht, maar daar wordt ook zichtbaar dat het gebouw met de helft is vergroot door er een verdieping onder te maken. Dat is mogelijk wanneer de kade tot vlak boven het water wordt verlaagd. Het geheel wordt ontsloten door een elegante lichtvoetige galerij aan de achterzijde, ongeveer op straatniveau.
Het gaat onmiskenbaar om een inventief en zorgvuldig uitgewerkt ontwerp. Toch roept het wel wat vragen op.
De eerste is of de gekozen ontsluiting wel geschikt is voor lichte industrie. Niet alleen omdat de galerij beperkingen stelt maar ook omdat het gebouw is opgedeeld in eenheden van drie bouwlagen. Daardoor vraagt ook de interne verplaatsing binnen zo’n eenheid bijzondere oplossingen. Op zichzelf geen doorslaggevend probleem want bijvoorbeeld allerlei vormen van zakelijke dienstverlening zijn weer heel goed mogelijk.
Een heel andere vraag is of de watergevel wel passend is in de karakteristiek van de Westelijke Eilanden, zowel door zijn totale verglazing als door de voor de vergroting van het gebouw nodige verlaging van de kade. Dat punt is mede belangrijk omdat de gevel vanaf het Prinseneiland over het open terrein van de werf aan de overkant van het water goed zichtbaar is.
Tenslotte blijft de huidige situatie zonder toegangsdeuren aan de straatzijde gehandhaafd. Dat is eigenlijk in strijd met de algemene uitgangspunten. Anderzijds wordt de nieuwe gevel door zijn sterke ritmering en de vele ramen wel aanzienlijk vriendelijker dan de huidige.
Kortom, aanleiding voor twijfel, maar de positieve elementen lijken mij toch de doorslag te moeten geven. Ik kan mij goed voorstellen dat anderen daar heel anders over denken.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 237, december 2009)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.