Elbedal niet langer Werelderfgoed

Dat een dreigement van de Unesco serieus moet worden genomen, blijkt uit een besluit van de 33ste bijeenkomst van de Unesco Werelderfgoedcommissie, bijeen in Sevilla. Het dal van de Elbe bij de Duitse stad Dresden is op deze bijeenkomst geschrapt van de Werelderfgoedlijst: een opmerkelijk besluit.
Het Elbedal met uitzicht op Dresden

De beslissing is genomen wegens de bouw van een omstreden brug over de Elbe. Deze brug wordt aangelegd bij het Waldschlössen, precies op een punt waar men nu nog over het rivierdal een schitterend uitzicht heeft op de stad Dresden. In een referendum heeft de bevolking zich echter uitgesproken voor de bouw van de brug en dus het belang van het verkeer zwaarder laten wegen dan het Werelderfgoed.
De uitzonderlijke maatregel om het dal van de Werelderfgoedlijst te schrappen is niet alleen een fiasco voor de Duitse autoriteiten, maar dient tevens een waardevolle les te zijn voor allen die een Unesco-aanwijzing niet serieus nemen. Bij de hoogbouwplannen voor Overhoeks speelde deze kwestie ook een rol.

De nominatie van Amsterdam wordt overigens pas in 2010 besproken. Een ander object in Nederland is Amsterdam inmiddels voorgegaan: de Werelderfgoedcommissie besloot dit jaar om in de categorie natuurobjecten de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Aan deze aanwijzing ging 18 jaar voorbereiding vooraf.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 236, oktober 2009)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.