Bloemgracht 80-84

Funderingsperikelen

In 1875 is op de Bloemgracht 80-84 een blokje woningen gebouwd naar ontwerp van architect C.C. van der Heide. Aan de onderpuien is wel wat veranderd maar de samenhang tussen de panden is voor de rest zeer goed herkenbaar. Dat is overigens niet het enige verband tussen de drie panden die intussen verschillende eigenaars hebben, want de muren tussen de nummers 80 en 82 en tussen 82 en 84 zijn ‘mandelig’; in gewoon Nederlands: de panden hebben gemeenschappelijke bouwmuren. Het hele complex is aangewezen als gemeentelijk monument.

De eigenaar van nummer 84 wil zijn pand gaan splitsen. Om een splitsingsvergunning te kunnen krijgen moet de fundering in orde zijn. Volgens de deskundigen is dat niet het geval, hoewel niemand in de afgelopen vijftig jaar enige zetting heeft kunnen constateren, en moet de fundering worden vernieuwd.
Als er geen aantoonbare funderingsgebreken zijn die op korte termijn moeten worden verholpen mag volgens het Programma van Eisen Kwaliteit Monumenten geen funderingsvernieuwing plaatsvinden. Wie heeft het hier nu voor het zeggen? Die vraag is extra belangrijk omdat het monumentenbelang hier verder reikt dan nummer 84. De drie panden zijn gefundeerd op de eerste zandlaag. Maar zo doe je dat tegenwoordig niet meer, dus de nieuwe palen voor nummer 84 moeten naar de tweede zandlaag. Wat dat voor consequenties zal hebben voor nummer 82 en misschien zelfs wel voor nummer 80 laat zich raden.
Wie spreekt hier het verlossende woord?

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 236, oktober 2009)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.