De Sibbelwoningen op de Hoogte Kadijk

Achter de ramen van de dichtgetimmerde en tot rijksmonumenten verklaarde Sibbelwoningen op Hoogte Kadijk 112 – 150 zijn door de eigenaar, de woningcorporatie De Key, levensgrote foto’s aangebracht die tien huiselijke situaties laten zien. Mooi gemaakt, maar wat als tijdelijk bedoeld was om de leefbaarheid tijdens de leegstand te vergroten, duurt nu al meer dan anderhalf jaar.
De foto’s achter de ramen zijn vervaardigd door fotograaf Jeannette Cornellisse in samenwerking met Erik den Oude. Met de huiselijke beelden wordt de suggestie gewekt dat de woningen bewoond zijn. De tot vier jaar geleden mooi begroeide tuinen aan de achterkant van de Sibbelpanden.

De bewoners bivakkeren ook al weer bijna vier jaar in een wisselwoning. Tot op de dag van vandaag is niet zeker wanneer de veertig woningen die ooit voor de brouwerij De Gekroonde Valk in 1828 gebouwd zijn, gerenoveerd gaan worden. Niemand weet het, ook eigenaar De Key die de panden voor 1 euro in 2002 van het Woningbedrijf Centrum- Oost overnam niet. Wel is duidelijk dat de huurders, die zich verenigd hebben in de huurdersvereniging De Gekroonde Valk, alle zeilen bij moeten zetten om ervoor te zorgen dat zij zo snel mogelijk terug kunnen keren naar hun woningen, die volgens de corporatie straks de parels van de Hoogte Kadijk vormen.

De woningen zullen duurzaam worden gerenoveerd, het gevelbeeld blijft hetzelfde, de oorspronkelijke tuinkamer wordt teruggebouwd en er zullen hardstenen trappen en smeedijzeren hekken worden geplaatst. Volgens de corporatie zijn alle benodigde vergunningen verleend en zou er aanbesteed kunnen worden. Het stadsdeel stelt echter dat de renovatie pas kan beginnen als de sanering van de grond van de tuinen is geregeld. En hier zit het probleem: er staan nog 38 bomen in de bijzondere tuinen, die tot het moment dat de woningen werden verlaten tot het ‘gouden groen’ van de buurt behoorden. Wie kent niet de hangende tuinen aan de kant van de Laagte Kadijk? Tegen de kapvergunning zijn zienswijzen ingediend en een bomendeskundige gaat beoordelen of het echt nodig is om de bomen te kappen. Wel wil de huurdersvereniging graag dat de bouw volgens de voorgenomen planning uitgevoerd wordt. Dit zou betekenen dat de Sibbelpanden in de zomer van 2010 weer bewoond zijn. Nu maar hopen dat dat lukt en dat de bomen behouden blijven.

Addy Stoel

(Uit: Binnenstad 235, augustus 2009)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.