Plaatsing nieuwe lantaarns gaat 15 jaar duren

Het Stadsdeelnieuws van het stadsdeel-Centrum van 10 november 2008 vermeldt nog dat de kroonlantaarns en de nieuwe Ritters volgens planning de komende vier jaar een plaatsje in de Amsterdamse binnenstad zullen krijgen. Tijdens de onthulling van de vernieuwde kroonlantaarns ter hoogte van de Rode Hoed op 6 november bleek echter dat dit niet klopt.
De plaatsing van de eerste kroonlantaarns op de Keizersgracht, begin november 2008 (foto Walther Schoonenberg).

Een woordvoerder van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer zei toen informeel dat het nog 15 jaar zal duren voor alle bestaande lantaarns in de binnenstad zijn vervangen. Er zullen namelijk ook nog ruim zevenduizend Ritterlantaarns elders in de stad worden geplaatst. De binnenstad krijgt bij de vervanging geen voorrang; eerst zullen verspreid over de hele stad de oudste lantaarns worden weggehaald. “Als er echter een verzoek van de deelraad of gemeenteraad komt om dat wel te doen, zullen we proberen ons schema aan te passen”. Een dag later werd dit bevestigd door een woordvoerder op het stadhuis: “We hebben al gehoord dat er stemmen opgaan om de lampen binnen vier jaar in de binnenstad te plaatsen. Als daarvoor dringende verzoeken binnenkomen, moeten we nagaan of het financieel en technisch haalbaar is daaraan te voldoen.”
De kroonlantaarns komen weliswaar alleen langs de grachten, maar omdat in heel Amsterdam de oudste lantaarns het eerst worden vervangen, zal het nog jaren duren voordat alle in aanmerking komende locaties van nieuwe armaturen zijn voorzien. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat in het verlengde van het hoge rijtje onlangs op de Keizersgracht geplaatste lantaarns, nog jarenlang een rak met veel lagere, oranje natiumlantaarns blijft staan en dat het nog 15 jaar duurt voor de laatste stukken van de nog onlangs van wit licht voorziene oude lantaarns wordt vervangen. Dit zou betekenen dat de aanblik van de grachten, toch het visitekaartje van Amsterdam, nog vijftien jaar rommelig en onevenwichtig blijft.

Frans Heddema

(Uit: Binnenstad 231, november 2008)

Meer lezen:
[Eerste kroonlantaarns langs grachten geplaatst]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.