Wat doen we met de voormalige Openbare bibliotheek?

Huidige gevel van de Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht. Ontwerp voor een nieuwe gevel voor het bestaande gebouw.
Wat ons betreft in ieder geval niet een hotel bouwen in de vorm waarin dat ter inzage is gelegd. Dat is een min of meer historiserend ontwerp, maar dan wel in zijn soort een heel slecht ontwerp en bovendien veel te groot voor de Prinsengracht.

De eerste reactie van veel van onze leden was: goed dat zo’n niet passend gebouw vervangen wordt door iets beters. Bij wat beter kijken ontdek je dat het bestaande gebouw misschien toch niet zo erg slecht is en in ieder geval zorgvuldig is opgedeeld in eenheden van de schaal van de bebouwing van de Prinsengracht. Het geheel was desondanks te groot voor de gracht, net als wat er daarvoor stond, maar wat nu wordt voorgesteld is nog een maatje groter en ook nog eens slecht ontworpen. Kijk op bijgaande afbeelding maar eens naar de kapverdieping, met setback, naar de vreemde manier waarop je in dit enorme gebouw binnenkomt, naar de verdere detaillering van de onderpui en naar de vormgeving van de ramen in de zeer onrustige voorgevel. Wat er komt is dus niet beter maar aanzienlijk slechter dan wat er nu staat.

Gebruikmaken van het casco voor een nieuwe functie is een voor de hand liggende optie. Als daarbij de huidige gevel niet kan worden gehandhaafd zal er gezocht moeten worden naar een kleinschalig alternatief zonder verdere verhoging en met weer een duidelijke parcellering. Wat onze vereniging betreft liefst met een enigszins traditioneel uiterlijk, in maat, schaal en materiaalgebruik passend op de Prinsengracht. Dat wil niet zeggen dat het ontwerp beslist historiserend moet zijn.
Er is, direct na de publicatie van het bouwplan, op de website van de Vereniging gepeild hoe onze leden over het ontwerp dachten. De reacties waren talrijk en gevarieerd en er ontstond een echte discussie. Aardig om nog eens te bekijken en zeker iets om bij andere gelegenheden te herhalen.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 230, september 2008)

[Mmeningspeiling] (juli-december 2008)

[Zienswijze] (27 juli 2008)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.