Nieuwe Jonkerstraat 13-17

Bestaande toestand.
Ontwerptekening van de nieuwbouw.
Aan de zuidkant van de Nieuwe Jonkerstraat is na lang overleg een bouwvergunning verleend voor nieuwbouw in moderne vorm, doorlopend tot de Nieuwe Ridderstraat. Onze vereniging heeft daar uiteindelijk in berust, gezien de besloten ligging van het geheel. Nu is aan de noordzijde van de Nieuwe Jonkerstraat een bouwaanvraag in behandeling waarbij de lage en brede timmerwerkplaats achter de bebouwing aan de Binnen Bantammerstraat wordt opgehoogd.

Dat gebeurt op een wel heel bijzondere manier. De kap van de bestaande bebouwing wordt in verticale richting als het ware gespiegeld en daarboven komen nog twee verdiepingen. Onder het geheel komt een kelder. De hierbij gereproduceerde doorsnede geeft een idee van de opzet. Daarbij moet worden bedacht dat het gehele plan 27 meter breed is en niet meer omvat dan een beperkte bedrijfsruimte en een zeer grote woning.
De afstand tot de huizen aan de Binnen Bantammerstraat is niet meer dan 1.20 meter en in de achtergevel daarvan zitten wel ramen. Of de in het bestemmingsplan gegeven bouwmogelijkheden op deze plek erg realistisch zijn mag daarom betwijfeld worden.
Hoeveel waardering we ook hebben voor de creativiteit waarmee dit plan is ontwikkeld, het lijkt voor deze situatie toch een maatje te groot en te eigenzinnig. Overigens is de bestaande timmerwerkplaats in het bestemmingsplan ingedeeld in orde 2, dus als beeldbepalend pand aangemerkt.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 223/224, oktober 2007)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.