Schilderwerk Westertoren afgekeurd

Westertoren op 10 mei 2007 Het boekje over de Westertoren van Walter Kramer (uitgegeven door Waanders)
De Welstandscommissie heeft op advies van het Bureau Monumenten en Archeologie de nieuwe kleurstelling van de vazen en het stadswapen op de Westertoren afgekeurd. Dit advies komt rijkelijk laat, namelijk op het moment dat de bouwsteiger al afgebroken is.

Eerder was de commissie wel akkoord gegaan met de kleurwijziging van de keizerskroon, maar over de blauwe vazen en het stadswapen moest nog nader overleg plaatsvinden. In de Volkskrant van 30 april stelde Willem Neuteboom, secretaris van de Welstandscommissie, dat schilderijen geen goede betrouwbare bron voor de kleuren van de toren zijn: “Schilders pasten kleuren nogal eens aan, om zo de architectuur wat spannender te maken”. Men kan zich afvragen waarom men dan wel akkoord gegaan is met de blauwe kroon. Talloze historische tekeningen en schilderijen laten allemaal een blauwe kroon en blauwe vazen zien. Dat deze in vroeger eeuwen rood, geel of groen zijn geweest lijkt dus erg onwaarschijnlijk. Aan dit bewijsmateriaal werd bovendien recentelijk nog een nieuwe bron toegevoegd. Op het moment dat de Westerkerk weer in het zicht kwam, vond er in het Rijksmuseum een tentoonstelling plaats over de schilder-uitvinder Jan van der Heyden, waar onder andere een onbekend schilderij uit een particuliere collectie werd getoond: een gezicht op de Keizersgracht en de Westerkerk uit circa 1667- 70. De Westertoren heeft op dit schilderij precies dezelfde kleurstelling als thans weer het geval is.
Het stadsdeel Centrum neemt het advies van de Welstandscommissie dan ook niet over. Het stelt dat voor beide standpunten argumenten zijn en dat bij de volgende schilderbeurt, over 10 of 15 jaar, opnieuw met de commissie zal worden overlegd.

Walther Schoonenberg

Bij uitgeverij Waanders is het boek Westertoren, historie en herstel verschenen. In dat boek gaat Walter Kramer uitvoerig in op het ontwerp en de bouw van de Westertoren. Ook legt hij verantwoording af voor het onder zijn leiding uitgevoerde schilderwerk.

(Uit: Binnenstad 222, juli 2007)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.