Zonneschermen aan het Damrak

Voor de Damrakzijde van Warmoesstraat 16 zijn zonneschermen voor alle verdiepingen aangevraagd. Gelukkig heeft de welstandscommissie hiertegen net als wij bezwaar.

Zie onderstaand citaat:
“Vooral panden op hoeken, gelegen in zichtlijnen en aan bijzondere openbare ruimten (grachten, pleinen, parken) zijn belangrijke elementen in het stadsbeeld. Het toepassen van markiezen aan de gevel aan het water van het Damrak doet afbreuk aan de gehele gevelwand, die van origine een industrieel vlak karakter heeft. Daarnaast voldoet de zonwering niet aan de objectcriteria uit de Welstandsnota, art. 4.1.2. De commissie pleit voor een zonweringoplossing, indien noodzakelijk, aan de binnenzijde.”
We mogen aannemen dat de schermen er in deze vorm in ieder geval niet komen. Helaas lijkt het niet goed mogelijk met de welstandsnota in de hand verticale schermen aan de buitenzijde te voorkomen. Vandaar dat de commissie niet veel anders kan doen dan pleiten voor een interne oplossing. Het lijkt daarom noodzakelijk de Welstandsnota op het punt van zonweringen kritisch te bekijken en aan te scherpen. Voor gebieden als bijvoorbeeld de grachtengordel biedt de huidige regeling te weinig houvast.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 219, december 2006)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.