Zeventiende-eeuwse plafondschilderingen ontdekt in Keizersgracht 530

Eind 2005 werden in Keizersgracht 530 zeventiende-eeuwse beschilderingen aangetroffen in de voormalige gang van het voorhuis en de zaal in het achterhuis. De beschilderingen op balken en planken kunnen gedateerd worden op circa 1660-1680.
Het plafond van het voorhuis van Keizersgracht 530
Het plafond van het achterhuis van Keizersgracht 530
(foto's Walther Schoonenberg)

De plafondbeschilderingen vertonen een sterke gelijkenis met die in de linker achterkamer van Herengracht 479, waarover wij eerder schreven in Binnenstad 173 (november 1998). Op het plafond in de gang zijn bloemen en verschillende soorten vogels tegen een wolkenlucht afgebeeld. In de zaal van het achterhuis zien we behalve vogels ook apen. Op de balken zijn ranken en rozetten geschilderd. De beschilderingen lijken zo sterk op die van Herengracht 479, dat hier mogelijk dezelfde schilder actief is geweest.
Keizersgracht 530 ziet er aan de buitenkant vrij onopvallend uit. De gevel is grotendeels achttiende-eeuws en de top is in de negentiende eeuw verbouwd tot een rechte lijstgevel. Bij de verbouwing vorig jaar werden de verlaagde plafonds verwijderd en kwamen de beschilderingen aan het licht. In het voorhuis is de muur van de gang geheel verdwenen waardoor één grote ruimte is ontstaan. Aan de zeventiende-eeuwse plafondschilderingen is echter duidelijk te zien dat langs de rechter bouwmuur van het huis een gang gelopen heeft. De beschilderingen tonen aan dat het pand in de achttiende eeuw (en in de negentiende eeuw) is verbouwd, maar dat de balklagen nog uit de zeventiende eeuw stammen.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 218, oktober 2006)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.