Oranje brievenbussen?

Brievenbus op de Keizersgracht aan het water
De Vereniging heeft het stadsdeel een brief gestuurd waarin zij haar zorgen uit over de brievenbussen in de Amsterdamse binnenstad. Ditmaal gaat het niet om particuliere brievenbussen die – vanwege de eis van de postwet dat iedere bewoner een eigen brievenbus moet hebben – de stoepenstrook aantasten, maar om de brievenbussen van TPG in de openbare ruimte.

Nog niet zo lang geleden werden de rood-grijze brievenbussen vervangen door glimmend signaalrode exemplaren. Bij deze vervangingsoperatie verhuisden de brievenbussen bovendien op grote schaal van plaats: van een plek tegen een gevel naar de rand van de stoep, of – op de grachten – van de gevels naar de stoepen aan de waterzijde. Om de brievenbussen meer te laten opvallen staan ze nu dus precies in de zichtlijnen. Uit eerdere vragen onzerzijds is gebleken dat het stadsdeel geen bouwvergunning afgeeft voor het plaatsen van deze brievenbussen en dat het postbedrijf zelf mag bepalen waar het de brievenbussen neerzet – wat wij in een beschermd stadsgezicht al enigszins merkwaardig vinden.
Aanleiding voor onze nieuwe brief was het bericht in de media dat TPG (binnenkort TNT) voornemens is om, in verband met de naamsbekendheid van het ‘nieuwe’ postbedrijf, de rode signaalkleur van de brievenbussen te vervangen door een nog schreeuweriger oranje. De enige en uitdrukkelijke bedoeling van deze kleurkeuze is om op te vallen, hetgeen in strijd is met het streven van het stadsdeel om vanwege het beschermd stadsgezicht straatmeubilair juist zo onopvallend mogelijk te laten zijn.
In de brief vraagt de VVAB of het stadsdeel wil overwegen om het postbedrijf te verzoeken in het beschermd stadsgezicht in plaats van de nieuwe oranje brievenbussen historische brievenbussen te plaatsen. Een voorbeeld van een brievenbus die beter past in het stadsgezicht is de oude brievenbus die staat op perron 1 van het Centraal Station.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 218, oktober 2006)

Meer lezen:
[Dit gaat niet over brievenbussen] (Herman Pinkse) (Binnenstad 223)
[Reactie] (Walther Schoonenberg) (Binnenstad 222)
[Woord en weerwoord] (Herman Pinkse) (Binnenstad 220)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.