Extra ledenvergadering over hoogbouw, donderdag 6 juli

De Toren van Babel (Pieter Breugel de Oude, 1563)

Door tijdgebrek ging de discussie over hoogbouw op de ledenvergadering van 22 april niet door. Besloten werd een extra ledenvergadering over dit onderwerp te houden. Deze vindt plaats op donderdag 6 juli, 20.00 uur, in Café De Bekeerde Suster, Kloveniersburgwal 6-8.

De reden dat het bestuur met de leden over hoogbouw van gedachten wil wisselen, is dat er in de gemeente Amsterdam geen taboe meer lijkt te zijn op gebouwen in of nabij het beschermd stadsgezicht die aanmerkelijk hoger zijn dan de gemiddelde bouwhoogte die in binnenstad gebruikelijk is. De directe aanleiding voor deze discussie vormen de plannen voor de nieuwe Larmagtoren bij Sloterdijk van 210 meter en voor de hoogbouwcluster in Noord, recht tegenover het Centraal Station, van 110 meter – bouwwerken die vanuit de binnenstad vanaf straatniveau zichtbaar zullen zijn.
Door de jaren heen zijn in 'Binnenstad' diverse pleidooien gehouden tegen hoogbouw. De vereniging staat al jaren op het standpunt dat de Amsterdamse binnenstad een stad op menselijke schaal is en dat hoogbouw een ernstige aantasting vormt van het 'beschermd stadsgezicht'. Dat geldt niet alleen voor gebouwen die in de binnenstad zelf worden gebouwd, maar ook voor gebouwen die vanuit de binnenstad te zien zullen zijn doordat ze in belangrijke zichtlijnen staan van de Amstel, de Oudeschans, de Singel e.d. of de open relatie met het IJ blokkeren.
Een belangrijke vraag is of wij tegen álle hoogbouw zijn die vanuit de binnenstad zichtbaar is, of dat wij de toelaatbaarheid laten afhangen van de locatie van de beoogde hoogbouw in de stedenbouwkundige structuur van de stad, bijvoorbeeld van het ‘schenden van belangrijke zichtlijnen’ vanuit de binnenstad. Onze kritiek is vooral gericht op het ontbreken van een gemeentelijke stedenbouwkundige visie op waar wel en waar geen hoogbouw aan het hoofdstedelijk weefsel kan worden toegevoegd.
Walther Schoonenberg houdt op deze extra ledenvergadering een inleiding met lichtbeelden. Daarin komen ook de eisen ter sprake die de UNESCO aan de bescherming van Werelderfgoed stelt.

[Notulen]

[Meer lezen over bouwplannen Overhoeks] (Binnenstad 216)

(Uit: Binnenstad 217, juni 2006)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.