Cluster Schievink

Wat is een goed historiserend ontwerp in de Jordaan?

Ontwerp voor Rozenstraat 62-80
In het kader van sloop en nieuwbouw zijn voor de cluster Schievink enkele historiserende ontwerpen gemaakt door architectenbureau Scala. In eerste instantie werden twee varianten getoond, een rij van zes identieke halsgevels en een rij van vijf op een garagedeur na identieke trapgevels. De garagedeur gaf toegang tot een ondergrondse parkeergarage onder het hele complex. Zoveel identieke gevels op een rij zijn in de Jordaan uiterst zeldzaam en dus zeker niet passend in de karakteristiek van de wijk.

Er is nu een nieuw ontwerp gepresenteerd dat hierbij is afgedrukt. Er is geen parkeergarage meer in opgenomen en het gaat nu om vijf gevels, waarvan alleen de rechter twee identiek zijn. Op het eerste gezicht voegt dit ontwerp zich goed in het zeer gevarieerde Jordaanse beeld, ook door het wat tijdloze karakter van het middelste pand. Er zijn wel wat grotere en kleinere opmerkingen te maken maar daarom gaat het nu niet. Wanneer we zeggen dat het ontwerp goed past, letten we echter alleen op de gevels. Net als bij de eerdere variant met de zes halsgevels gaan achter de voorgevel in werkelijkheid twee appartementengebouwen schuil. De scheiding daartussen ligt achter het midden van het centrale pand! Dat verklaart ook waarom de architect twee toegangsdeuren wat meer accent heeft gegeven: daarachter liggen de trappenhuizen van beide gebouwen. De gevel is dus een schijnfaçade, en daartegen zou je met enig recht bezwaar kunnen maken. Op deze plek, in een omgeving waar al teveel stadsvernieuwingscomplexen zijn verrezen, lijkt de schijnfaçade echter te verkiezen boven een nieuw grootschalig gebouw.
Eén punt van kritiek op het ontwerp moet toch even worden genoemd. Achter de ramen op de begane grond van de twee rechter panden bevinden zich bergingen. Een oplossing die vaker wordt gekozen om blinde geveldelen te vermijden. De ervaring leert echter dat dit middel erger is dan de kwaal. Zo moet het dus niet.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 216, april 2006)

[Vereniging komt op voor de Van Houten-monumenten]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.