Boekbespreking

Watertanden op de Boerenmarkt


Aan een Amsterdamse die naar Budapest was verhuisd, werd gevraagd of ze Amsterdam miste. Het antwoordde luidde: “Ik mis alleen de Boerenmarkt op de Noordermarkt.”
Sylvia van Berkel vertelt dit in het boek Watertanden op de Boerenmarkt. Een ode aan de mensen die er voor hebben gezorgd dat de Amsterdamse Boerenmarkt een faam tot ver buiten Amsterdam kreeg.

Een jaar lang volgden de schrijfsters Addy Stoel en Marianne Swankhuisen samen met fotograaf Wim Ruigrok de markt en ze bezochten de bedrijven van de dertig ondernemers. Het leverde zowel wat foto’s als tekst betreft prachtige portretten op. Wat een werk verzetten die ondernemers, wat een liefde hebben ze voor hun vak en wat boeiend vertellen ze daar over. Een groot deel van hen had vroeger andere beroepen: timmerman, zilversmid, pedagoog, politieman, danseres of projectontwikkelaar. Neem Yvonne Bos van het biologisch-dynamische bedrijf De Knotwilg. Ze studeerde theologie, en is in deeltijd predikant van de Lutherse gemeente in Alkmaar. Samen met Jaap van der Boon begon ze in 1980 met de tuinderij in de Beemster. In 1987 stonden ze voor het eerst op de Noordermarkt. Niet alle standhouders produceren zelf de producten waarmee ze op de markt staan. Hans van Balen van de Friese Biologische Kaashandel haalt zijn kazen uit binnen- en buitenland. Hij speurt zelf naar bijzondere kaassoorten en krijgt veel tips. Hij heeft meer fabriekskaas dan boerenkaas. Dat is niets om van te schrikken. Zodra een kaasmaker melk van een ander bedrijf verwerkt is dat namelijk geen boerenkaas meer maar fabriekskaas. Nooit geweten. Wie weet trouwens dat de meeste bloemenhoning uit de steden komt omdat daar de meeste bloemsoorten te vinden zijn? Aart-Jan Zonneberg van de Bijenkroeg uit Hoogersmilde die liefst veertig soorten honing verkoopt, vertelt dat.
In het boek passeert de een na de andere interessante figuur. Diane Store van Rawsuperfoods die aan haar kraam uit tarwegras een lekker sapje maakt; Cees Mooy en zijn vrouw Mia Mancke die een graanmolen en een vlokkenmolentje op de kraam hebben staan zodat de kopers vers gemalen producten kunnen kopen.
Het boek beschrijft ook de moeilijke ontstaansgeschiedenis van de markt, het geeft informatie over de diverse soorten keurmerken en bevat een overzicht van alle biologische markten in Nederland. Ook komen enkele bekende marktbezoekers aan het woord. Biologische voeding heeft nog steeds een elitair imago. Terecht wijzen Addy Stoel en Marianne Swankhuisen erop dat de overheid een veel grotere stimulerende rol moet spelen bij het bevorderen van de biologische landbouw. Wie weet draagt Watertanden op de Boerenmarkt daartoe bij. Aan het boek zal het niet liggen.

Frans Heddema

Watertanden op de Boerenmarkt, door Addy Stoel en Marianne Swankhuisen met foto’s van Wim Ruigrok. 156 pagina’s, 100 fullcolour foto’s, prijs 19,95 euro. Uitgeverij Waaihout, Amsterdam.

(Uit: Binnenstad 216, april 2006)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.